Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie is een breed gespecialiseerd forensisch laboratorium dat staat voor kwaliteit en doelgericht onderzoek. De dienstverlening bestaat uit forensisch onderzoek, forensisch advies en opleidingen. De dienst forensisch advies werd in 2010 opgericht en wordt nu dus uitgebreid met twee extra adviseurs, die operationeel zullen zijn tegen september/oktober 2014.

Het gerechtelijk onderzoek, zonder forensisch advies, is vandaag de dag ondenkbaar. Het advies van de forensisch adviseur draagt bij tot een efficiënter en effectiever gerechtelijk onderzoek.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom is heel tevreden met de aanwerving van de twee forensische adviseurs: "Het in het wilde weg onderzoeken van overtuigingsstukken is dankzij deze adviseurs verleden tijd. Voortaan zullen de onderzoeksrechters een pak gerichter te werk kunnen gaan, wat niet alleen tijd zal besparen, maar ook veel geld."

De dienst forensisch advies van het NICC analyseert complexe forensische vraagstukken/cases, formuleert een forensisch advies en zet de onderzoeksstrategie uit. Het is een uniek servicepunt in het forensisch wetenschappelijk landschap met strategisch denkers die de juiste vragen in de goede volgorde stellen en die, gebruik makend van hun netwerk, gekwalificeerde experten aanbevelen binnen verschillende forensische onderzoeksdomeinen.

Wat is de rol en de opdracht van een Forensisch Adviseur?

Magistraten ondervinden vaak problemen bij het vertalen van de juridische vraag van een dossier naar het juiste wetenschappelijke onderzoek. Daarnaast is de interpretatie van de resultaten afkomstig uit meerdere rapporten over eenzelfde overtuigingsstuk vaak lastig. Bij complexe grote zaken, waarbij tientallen deskundigenonderzoeken nodig zijn, moet de volgorde en/of de prioriteit van de forensische onderzoeken vastgelegd worden.

Om optimaal grip te krijgen op deze ingewikkelde materie en om een totaalbeeld te krijgen, kan de onderzoeksrechter beroep doen op de dienst forensisch advies. De forensisch adviseur assisteert de magistraat bij het kiezen van de onderzoeksopdrachten en maakt hiervoor een selectie uit het beschikbare sporenmateriaal. Hij brengt structuur aan in de onderzoekslijnen om een optimaal forensisch resultaat te garanderen. Hij heeft een innovatieve rol als schakel en aanspreekpunt tussen het gerechtelijk en het forensisch onderzoek.

Voor die deskundigenonderzoeken gevorderd aan de laboratoria van het NICC begeleidt de forensisch adviseur het onderzoeksproces en fungeert hij als aanspreekpunt.

Welke concrete voordelen levert het inzetten van een Forensisch Adviseur op?

  1. Een substantiële beperking van de gerechtskosten. Door een voorafgaande kritische analyse, uitgevoerd door iemand met de juiste achtergrond, worden onnodige onderzoeken vermeden zodat de gerechtskosten worden beperkt.
  2. Een sneller gerechtelijk onderzoek, omwille van een sneller deskundig onderzoek met duidelijk afgesproken deadlines.
  3. Een correcte interpretatie van de resultaten, optimaal afgestemd op de context van het gerechtelijke dossier. Dit leidt tot een verhoging van efficiëntie van het gerechtelijke apparaat.
  4. Een verbeterde leesbaarheid van de deskundigenrapporten, met voordelen voor alle gerechtelijke actoren.
  5. Door combinatie van de resultaten van de diverse deskundigenonderzoeken kan een bijkomende toegevoegde waarde gerealiseerd worden en worden de rapporten op consistentie bekeken.

Welk is het profiel van de forensisch adviseur?

Het profiel van onze forensisch deskundigen is een Master in Forensic Science, met een brede opleiding in het vakdomein en met een helikopter view die het volledig forensische landschap overschouwt en in kaart brengt.

Wanneer een forensisch adviseur inschakelen?

  • Bij het onderzoek zijn (potentieel) veel onderzoeksgebieden en overtuigingsstukken betrokken
  • Bij het onderzoek zijn verschillende NICC laboratoria betrokken
  • Bij coldcases, om met een nieuwe kijk het dossier te benaderen
  • Bij moeilijke, complexe dossiers (moord, doodslag,…)
  • Wanneer de onderzoekslijn niet duidelijk is

Contactpersoon NICC

Gert De Boeck

02 240 04 82 – 0475 91 81 60

gert.deboeck@just.fgov.be
Website : www.nicc.fgov.be