Naar aanleiding van het artikel verschenen in De Standaard (‘Informatisering justitie loopt weer vertraging op’, 4 mei 2009) wil Minister Stefaan De Clerck graag enige verduidelijking brengen en een stand van zaken geven omtrent het informaticaproject CHEOPS Justitie. CHEOPS Justitie is maar een deel van het gehele informaticaproject waar de Minister werk van wil maken.

De beleidsnota van Minister Jo Vandeurzen voorzag een uitrol van de vredegerechten, politierechtbanken en politieparketten midden 2009.  Door technische problemen zoals onvoldoende netwerkcapaciteit en problemen die voorkomen bij grootschalige informatiseringprojecten kende de implementatie een moeizaam begin. Toch zullen de 229 vredegerechten tegen het einde van dit jaar functioneren op de nieuwe gecentraliseerde applicatie MaCH. MaCH staat voor “Mammouth-At-Central-Hosting”. De informatisering van de vredegerechten kende een moeilijke opstart, maar verloopt volledig volgens de planning.

De politierechtbanken en politieparketten zullen ten laatste in het voorjaar 2010 volledig voorzien zijn van de nieuwe MaCH-applicatie. Hier is sprake van enkele maanden vertraging omwille van de vertraagde uitrol bij de vredegerechten.

Minister Stefaan De Clerck wijst er op dat het informaticaproject bij Justitie volop in werking is en zorgvuldig gecoördineerd wordt door de bevoegde dienst van de administratie en de Beleidscel Justitie. Bovendien zal hij in juni een ICT nota voorstellen waarin een globaal overzicht gegeven wordt van alle lopende informatiseringinitiatieven bij Justitie.