De strategische krachtlijnen voor de informatisering van de Rechterlijke Orde 2012-2014

De rechterlijke orde – bestaande enerzijds uit het openbaar ministerie en anderzijds uit de hoven en rechtbanken - heeft de afgelopen jaren meermaals bij de bevoegde overheden haar wens kenbaar gemaakt om bij de verdere informatisering van Justitie op een meer proactieve wijze te worden betrokken als een volwaardige partner, en dit zowel bij de definiëring van haar functionele behoeften als bij de ontwikkeling en uitvoering van de concrete informatiseringsprojecten die in

antwoord hierop worden ontwikkeld.

Deze terechte vraag van de rechterlijke orde sloot naadloos aan bij het managementplan van de FOD Justitie en haar entiteiten – waaronder de Stafdienst ICT - waarbij voor de periode 2008-2014 klantgerichtheid en klantbetrokkenheid centraal werd gesteld bij de verdere ontwikkeling van hun dienstverlening.

In uitvoering hiervan werd op 18 januari 2011 een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de toenmalige minister van Justitie, S. De Clercq, de voorzitter van de FOD Justitie, A. Bourlet, de wnd. stafdirecteur van de Stafdienst ICT, dhr. M. Martel, de voorzitter van het College van Procureurs-generaal, dhr. F. Schins en de voorzitter van het Voorlopig College van hoven en rechtbanken, dhr. G. Londers, tot oprichting van een overlegmodel op strategisch, tactisch en operationeel niveau inzake alle ICT-aangelegenheden die de rechterlijke orde en haar gebruikers aanbelangen.

Op strategisch niveau werd hiertoe een Strategisch Overlegplatform (CSO) ingesteld dat zich ondermeer tot doel heeft gesteld om een Strategische en Operationele planning uit te werken voor de informatisering van de rechterlijke orde voor de periode 2012-2014.

De voorbereiding daarvan werd midden 2011 aangevat via de organisatie van een aantal strategische seminaries, workshops en overlegmomenten. Dit belangrijke voorbereidende werk heeft in een eerste fase geresulteerd in voorliggende strategische krachtlijnen voor de informatisering van de rechterlijke orde 2012-2014 dat door alle partners in aanwezigheid van de beleidscel van de minister van Justitie, A. Turtelboom werd gevalideerd op 29 maart 2012.

De strategische krachtlijnen vallen uiteen in twee luiken:

  • het strategische luik dat de gemeenschappelijke krachtlijnen van de ICT-strategie bevat en het door alle partners gevalideerde referentiekader vormt voor de informatisering van de rechterlijke orde voor de volgende jaren
  • het tweede luik bevat het communicatieplan

De operationele planning bouwt daarop voort: dit is een overzicht van projecten en projectvoorstellen die de eerste aanzet vormen tot de operationele plannen voor 2012, 2013 en 2014. Op deze wijze zal geleidelijk aan concrete invulling worden gegeven aan de functionaliteiten zoals gedefinieerd door de rechterlijke orde in het conceptueel model.