Justitie en ICT, dat is al jaren een heikel thema. De minister van Justitie, de magistraten en hun medewerkers en de Federale Overheidsdienst Justitie hebben hier dan ook samen hun schouders onder gezet. De eerste stappen werden intussen gezet, al blijft er nog een lange weg af te leggen.

Justitie en ICT, het is al jaren een moeilijke combinatie. Doordat verschillende systemen (Windows 2000, Windows XP, Linux, …) door elkaar werden gebruikt, kon niet altijd en overal even efficiënt worden gewerkt. Op sommige plaatsen konden collega’s die samen in een bureau zitten niet samen op een document werken, omdat ze met verschillende besturingssystemen en kantoorsoftware werkten en elkaars documenten niet konden lezen. Bijgevolg moesten ze een document eerst overtypen, alvorens ze aan de slag te kunnen gaan. Dit zorgde natuurlijk voor heel wat frustratie en vertraging.

De meeste gerechtsgebouwen beschikten daarenboven niet over een performant en beveiligd netwerk en serverpark. Hierdoor konden moderne applicaties niet uitgerold worden en hadden heel wat medewerkers veel last van spam.

De eerste stappen zijn gezet
De voorbije jaren werkte de Stafdienst ICT van de FOD Justitie daarom aan de uitbouw van een moderne ICT-infrastructuur. Met het project PC@work zullen tegen eind 2014 17 500 oude computers vervangen zijn door een gloednieuw exemplaar waarop bovendiende updates van op afstand kunnen worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt het PC-park verder gestandaardiseerd. “Alle computers krijgen Windows 7 als besturingssysteem en Office 2010 als kantoorsoftware,” aldus Jean-Paul Janssens, voorzitter van de FOD Justitie. “Doordat iedereen met hetzelfde systeem zal werken, zal sneller kunnen gewerkt worden en zullen nieuwe applicaties gemakkelijker kunnen worden ingevoerd. Dit zal de dienstverlening aan de burger een stuk verbeteren.” Vandaag werden er al zo’n 8000 PC’s geïnstalleerd.

Een tijdje geleden werden de mailboxen van de rechterlijke orde en de ambtenaren van de FOD Justitie al gemigreerd naar één platform, in plaats van de vier tevoren. Daardoor werkt iedereen binnen justitie nu met hetzelfde mailprogramma Outlook Webmail, wat toelaat om mails van thuis uit te behandelen.

Naast een nieuw pc-park, werden in de meeste gerechtsgebouwen intussen nieuwe WAN- en LAN-netwerken gelegd en werd werk gemaakt van de consolidering van het serverpark. “We wilden een moderne poort creëren tussen justitie en de wereld”, zegt Dirk Minnaert, directeur van de Stafdienst ICT bij de FOD Justitie. “In de eerste plaats om de iedereen binnen Justitie vlot te laten surfen en mailen, en om hen van thuis uit en mobiel toegang te verschaffen tot bepaalde applicaties. Op termijn willen we langs dezelfde weg ook de burger vanop afstand bepaalde diensten aanbieden, bijvoorbeeld om elektronisch stukken neer te leggen bij de rechtbank.” Een performante firewall zorgt er intussen ook voor dat de medewerkers van Justitie nauwelijks nog last hebben van ongewenste boodschappen in hun mailbox.

Vandaag is ook Justscan operationeel, wat het overgrote deel van de rechtbanken toelaat hun papieren dossier te digitaliseren. De volgende stap wordt ‘online-consult’ vanuit de gevangenissen.

Jacques Mahieu, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen beaamt dat er al een fikse stap voorwaarts werd gezet. “Met PC@work werkt iedere medewerker van onze rechtbank op eenzelfde computer met dezelfde toepassingen. Daarenboven zorgen de vernieuwde applicaties voor de vredegerechten, politierechtbanken en onderzoeksrechters voor een enorme tijds- en efficiëntiewinst. Ook de kwaliteit van de IT-dienstverlening is al enigszins verbeterd en op weg om beter te worden. De jarenlange achterstand zal zeker ingelopen worden.”

De toekomst? JustX
JustX is een elektronisch platform waarmee alle actoren binnen en buiten Justitie hun informatie met elkaar zullen delen: rechters met procureurs, griffies met parketsecretariaten , advocaten met griffies, politie met parket, enz ... De hoeksteen van dit platform wordt de databank vonnissen en arresten.

In 2012 werd de aftrap voor de eerste fase van JustX gegeven. De eerste fase omvat het in productie nemen van deze centrale databank. Deze gegevensbank is de basis om in de volgende fases naar een volledig elektronische versie van een dossier te evolueren. Met JustX  heeft men met andere woorden een authentieke bron waar men een 10-tal informatiseringsprojecten kan mee opstarten,  omdat de informatie centraal beschikbaar is voor verschillende ’partners’ van de rechterlijke orde: het centraal strafregister, de advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen, en uiteindelijk de burger.

Meer info?
Koen Peumans.

Woordvoerder FOD Justitie

Gsm: 0473 81 11 06

Tel: 02 542 66 15

Mail: koen.peumans@just.fgov.be