Justitie installeert 17 500 nieuwe computers

PC@Work, dat is het project dat de basis vormt voor de informatisering van Justitie. Tijdens de laatste ministerraad voor het parlementair reces keurde de regering, op vraag van minister van Justitie Annemie Turtelboom, het project ter waarde van 7,5 miljoen euro goed. Tegen eind 2014 zullen 17 500 oude computers vervangen zijn door een gloednieuw exemplaar.

Justitie en ICT, het is al jaren een moeilijke combinatie. Dat op veel plaatsen nog met pen en papier wordt gewerkt, is overdreven, maar doordat verschillende systemen (Windows 2000, Windows XP, Linux, …) door elkaar werden gebruikt, kan niet altijd en overal even efficiënt worden gewerkt.

Minister Turtelboom: 'Op sommige plaatsen is het zo erg dat collega’s die samen in een bureau zitten toch niet samen op een document kunnen werken, omdat ze met verschillende besturingssystemen en kantoorsoftware werken en elkaars documenten niet kunnen lezen. Bijgevolg moeten ze een document eerst overtypen, alvorens ze aan de slag kunnen. Dit zorgt natuurlijk voor heel wat frustratie en vertraging.'

Daarom voert justitie nu een grote operatie door, waarbij heel het PC-park zal gestandaardiseerd worden. 'Alle computers krijgen Windows 7 als besturingssysteem en Office 2010 als kantoorsoftware,” aldus Turtelboom. “Doordat iedereen met hetzelfde systeem zal werken, zal sneller kunnen gewerkt worden en zullen nieuwe applicaties gemakkelijker kunnen worden ingevoerd. Dit zal de dienstverlening aan de burger een stuk verbeteren.'

Een tijdje geleden werden de mailboxen van de rechterlijke orde en de ambtenaren van de FOD Justitie al gemigreerd naar MS Exchange. Daardoor werkt iedereen binnen justitie nu met hetzelfde mailprogramma Outlook Webmail, wat toelaat om mails van thuis uit te behandelen.

De rechtbanken en parketten van eerste aanleg in Turnhout en Charleroi en het Federaal Parket fungeren als pilootsites en zijn bijna afgerond, een derde van het Hof van Cassatie beschikt ook reeds over zijn nieuwe computer. In september start de uitrol in de andere rechtbanken en parketten van eerste aanleg en de administratie, gevolgd door de pilootsites in de gevangenissen.

Eind 2014 zullen alle ambtenaren en het personeel van de Rechterlijke Orde over een nieuwe computer beschikken. 

 

Voor meer informatie:

Margaux Donckier

Woordvoerder Minister Turtelboom

0478 32 47 97