De wet van 15 mei 2012 over de toepassing van het beginsel van wederzijdse erkenning op vrijheidsbenemende straffen of maatregelen uitgesproken in een lidstaat van de Europese Unie, werd op 8 juni 2012 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal op 18 juni 2012 in werking treden.

Die wet vereenvoudigt de regelgeving over de tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen in een andere lidstaat van de Europese Unie dan de lidstaat die de veroordeling heeft uitgesproken. Met het oog op het verbeteren van de vooruitzichten op reclassering, is de aanwezigheid van nauwe sociale of familiebanden een vereiste.

De wet implementeert het kaderbesluit 2008/909/JBZ van de Raad van 27 november 2008 over de toepassing van het beginsel van wederzijdse erkenning op strafvonnissen waarbij vrijheidsstraffen of tot vrijheidsbeneming strekkende maatregelen zijn opgelegd, met het oog op de tenuitvoerlegging ervan in de Europese Unie.

De nieuwe wet vervangt ook de desbetreffende bepalingen van de wet van 23 mei 1990 over de overbrenging tussen staten van veroordeelde personen.