VERVIERS 19/11 (BELGA) = Bij een gezamenlijke actie hebben Franse, Nederlandse en Belgische speurders simultaan 40 huiszoekingen gedaan in het kader van een grote internationale operatie tegen drugshandel. In België leidde de actie tot zes arrestaties. Dat heeft de substituut van de procureur des konings bij het parket van Verviers, Damien Leboutte, dinsdag bekendgemaakt.

In de Nederlandse steden Gouda, Rotterdam en Eindhoven gebeurden 25 huiszoekingen, een tiental andere vond plaats in de regio rond het Franse Nancy. In België deden speurders zeven huiszoekingen, zes in de regio Aarlen en één in Nijvel.

"Deze zaak, die iets minder dan een jaar geleden opgestart is voornamelijk door Frankrijk en Nederland, heeft in België geleid tot de vondst van 900 gram heroïne, twee vuurwapens en 2.200 euro", geeft Damien Leboutte aan.

Bij de internationaal gecoördineerde actie waren in totaal 400 politieagenten betrokken uit de drie landen. "Het is de eerste keer dat de drie landen op deze schaal overeengekomen zijn om simultane huiszoekingen uit te voeren", zegt Leboutte nog. Hij voegt er aan toe dat het Europese agentschap voor grensoverschrijdende gerechtelijke samenwerking, Eurojust, de actie zowel logistiek als inhoudelijk met haar expertise heeft ondersteund.