Het NICC start dinsdag 29 juli met de internationale uitwisseling van DNA-gegevens met Nederland.

imgNa de publicatie van het Koninklijk Besluit dat de datum vastlegt waarbij het artikel 20 van de wet van 7 november 2011 betreffende de identificatieprocedure via DNA-analyse in strafzaken  in voege treedt, begint België de automatische uitwisseling van DNA-profielen conform de raadsbesluiten 2008/615/JAI en 2008/616/JAI van 23 juni 2008 van de EU.

Alle Belgische gegevens bekomen uit DNA-analyses worden gecentraliseerd in twee DNA-databanken, de databank “criminalistiek” en de databank “veroordeelden”, op het NICC. De databank “criminalistiek” bevat meer dan 37 000 DNA-profielen bekomen uit sporen en van verdachten. De databank “veroordeelden” bevat meer dan 29 000 DNA-referentieprofielen van veroordeelde personen. Het merendeel van deze profielen zullen in de toekomst automatisch uitgewisseld worden tussen alle lidstaten van de Europese Unie.

De eerste uitwisseling van DNA-gegevens gebeurde op 29 juli met Nederland en resulteerde in meer dan 1500 overeenkomsten. Een groot aantal van deze overeenkomsten zijn tussen sporen aangetroffen op Belgische plaats delicten en referentieprofielen van personen bemonsterd in Nederland. Experten van het NICC zullen deze overeenkomsten valideren en overmaken aan de bevoegde gerechtelijke instanties. Het is duidelijk dat de resultaten van deze internationale uitwisseling veelbelovend zijn en verstrekkende gevolgen zullen hebben voor gerechtelijke onderzoeken en het ophelderen van criminele feiten in België.

De internationale uitwisseling van DNA-gegevens is een extra wapen in België’s strijd tegen misdaad.

NICC, Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie, die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht op vraag van de gerechtelijke overheden.

  • De directie Criminalistiek spoort daders van misdrijven op en bouwt bewijslast op via identificatie en analyse van sporen van verdachten en modus operandi.
  • De directie Criminologie zoekt naar een betere kennis van het functioneren van het strafrechtelijk systeem.

www.nicc.fgov.be

Contact

Dr. Jan DE KINDER, Directeur-generaal

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

Vilvoordsesteenweg 100

1120 Brussel

Tel.: 02 240 04 71