De gerechtelijke autoriteiten en de FOD Justitie gaven op vrijdag 29 november het startschot voor meer interne samenwerking.

Vrijdag 29 november bouwde Justitie verder aan haar toekomst door een uitgebreid overleg te organiseren tussen de  gerechtelijke autoriteiten en de federale overheidsdienst. In de Club van de Universitaire Stichting in Brussel schoven een twintigtal magistraten van de Zetel en van het Openbaar Ministerie, het voltallige directiecomité van de FOD en het hoofd van de beleidscel van de minister bij aan de vergadertafel om samen een hele reeks sleuteldossiers te bespreken.

De agenda oogde alvast indrukwekkend met complexe dossiers zoals de strafuitvoering, de regionalisering van de justitiehuizen, de hervorming van het gerechtelijk landschap en de samenwerking met beide colleges.

Dit overleg betekende een belangrijke stap naar een intensievere samenwerking op Justitie en vormde het startschot voor een doorgedreven partnership tussen de gerechtelijke autoriteiten en de overheidsdienst zelf. In het kader van de hervorming van Justitie is namelijk vooropgesteld dat de rechterlijke tak voortaan ook vertegenwoordigd wordt in het directiecomité van de FOD Justitie. Die rol is binnenkort weggelegd voor Christian De Valckeneer, voorzitter van het College van procureurs-generaal en Michel Rozie, voorzitter van het voorlopig College van Hoven en Rechtbanken.

Concreet betekent dit dat zowel het openbaar ministerie als de hoven en rechtbanken een stem krijgen in de besluitvorming van de uitvoerende tak van Justitie. Dankzij dit structureel overleg kan Justitie meer rekening houden met de noden op het terrein.

img

img