Vandaag staat in de Senaatscommissie Justitie de goedkeuring van de familierechtbanken op de agenda. Wordt het wetsvoorstel goedgekeurd, verhuist het naar de Kamer. Elk nieuw gerechtelijk arrondissement zal daardoor zijn eigen familierechtbank krijgen, waardoor alle familiale zaken voortaan door een en dezelfde rechtbank kunnen behandeld worden.

Wanneer een gehuwd koppel met kinderen vandaag wil scheiden, volgt een behandeling door verschillende rechtbanken. Zo moet het koppel naar de vrederechter of langs de kortgedingrechter om voorlopige maatregelen te nemen, langs de rechtbank van eerste aanleg om de scheiding te regelen, langs de jeugdrechter om te beslissen wie de kinderen krijgt en finaal opnieuw langs de rechtbank van eerste aanleg om de vereffening-verdeling van het huwelijksvermogen te regelen. 

Minister Turtelboom: “Dertig jaar geleden vond de politiek al dat dit niet langer kon. Het juridisch kluwen zorgt voor hoge kosten (door de verschillende griffierechten die betaald moeten worden), tijdverlies en extra stress bij mensen die vaak al in een moeilijke periode zitten.”

Vandaag kunnen de familierechtbanken definitief realiteit worden. Voordeel is dat één rechtbank verantwoordelijk wordt voor alle familiale aangelegenheden. Gaande van de verblijfsregeling voor de kinderen, over alimentatieregelingen, adoptie, testamenten tot en met pleegvoogdij.

De zittingen zullen in het belang van het kind achter gesloten deuren plaatsvinden, en de kinderen zullen meer betrokken worden doordat ook zij gehoord kunnen worden.

“De justitiehervorming vormt het uitgelezen moment om deze familierechtbanken in te voeren en het regeerakkoord uit te voeren,” aldus Minister Turtelboom. “In elk nieuw gerechtelijk arrondissement zal meteen zo’n gespecialiseerde familierechtbank geïnstalleerd worden, waarbij de focus zal komen te liggen op verzoening en bemiddeling.”

De staatssecretaris voor Gezinnen, Philippe Courard, onderstreept: "Voor gezinnen, heeft dit een belangrijk voordeel, ze zullen niet meer verloren lopen in een juridisch doolhof en zij zullen hun geschillen niet meer hoeven te vertellen aan iedere rechter. De rechterlijke bevoegdheden worden hierdoor gecentraliseerd voor één enkele rechtbank. Gezinnen zullen geconfronteerd worden met één rechter die hun dossier, hun verleden en de omstandigheden die ze hebben doorlopen goed kent. Ik ben ook bijzonder verheugd dat de bemiddeling in familiezaken een belangrijke rol krijgt toegewezen. Dit is een hulpmiddel dat te weinig wordt gebruikt en dat overtuigende resultaten geeft, vooral om de communicatie, die vaak ontbreekt, te herstellen."

Meer informatie

Margaux Donckier

Woordvoerster

Minister van Justitie

Annemie Turtelboom

Tel.: 02 542 80 55

Gsm: 0478 32 47 97

margaux.donckier@just.fgov.be