BRUSSEL 28/09 18:02 (BELGA)

Het eerste luik van de justitiehervorming die CD&V-minister Koen Geens wil doorvoeren, heeft maandag groen licht gekregen in de bevoegde Kamercommissie. De eerste van vier 'potpourri-wetten' focust vooral op het sneller en efficiënter maken van de burgerlijke procedures.

Opvallende punten uit het eerste luik zijn onder meer de veralgemening van de alleenzetelende rechter in burgerlijke zaken, het terugdringen van het beroep, het afschaffen van het verplicht advies van het openbaar ministerie en de informatisering.

De oppositie betreurde maandag dat geen enkele rekening gehouden werd met de hoorzittingen die georganiseerd werden met experten. "Het wetsontwerp lijkt op een geklasseerd monument nog voor het gestemd is", tweet Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Er is geen komma te wijzigen."

Niettemin stemde de meerderheid uiteindelijk in met de stemming van drie eerder technische amendementen, waaronder nieuw uitstel voor de interneringswet uit 2014, van 1 januari naar 1 juli 2016. De uitvoering van een deel van die wet rond de specialisatie van de assessoren in interneringszaken - waarover nog onderhandeld wordt binnen de interministeriële conferentie rond de justitiehuizen - dreigde in conflict te komen met de nieuwe regels over de alleenzetelende rechters.