Op 20 november 2014, de dag van de 25ste verjaardag van het VN-Kinderrechtenverdrag, willen de coördinerende ministers inzake kinderrechten van de Franstalige en Vlaamse Gemeenschap, Rudy Demotte en Sven Gatz, alsook de vicepremier en federale minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, en de federale minister van Justitie, Koen Geens, herinneren aan het engagement van België om “de rechten en de belangen van het kind” te bevorderen.

In het kader van het Voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, organiseert België in samenwerking met de Afdeling Kinderrechten van de Raad van Europa op 9 en 10 december een Europese Conferentie betreffende het “Belang van het Kind”.

Gedurende anderhalve dag zullen experts uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa, vertegenwoordigers van internationale organisaties en NGO’s trachten om vooruitgang te boeken inzake kinderrechten. Door ervaringen uit te wisselen, instrumenten ter beschikking te stellen, de deontologische regels te definiëren met als  doel  de terreinwerkers te ondersteunen in het nemen van dagdagelijkse beslissingen.

Er wordt uitgekeken naar de conclusies van dit debat, die verwacht worden op 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens.

Handelen in het belang van het kind

De Conferentie zal dieper ingaan op de uitdagingen die de implementatie van dit concept met zich meebrengt bij beleidsmakers. Specifiek zal er aandacht geschonken worden aan het belang van het kind in familiale aangelegenheden. Hoe kan er rekening worden gehouden met het belang van het kind wanneer het niet samenvalt met het belang van zijn/ haar ouders of de samenleving? Hoe rekening houden met het belang van het kind op lange termijn in het kader van een echtscheiding of wanneer één van beide ouders opgesloten zit in de gevangenis?

Eén van de belangrijkste uitdagingen is het mobiliseren van beleidsmakers om er voor te zorgen dat het belang van het kind, de eerste overweging is in hun dagelijkse beslissingen. Rechters, sociale werkers, psychologen, pedagogen en andere professionals die met kinderen en jongeren werken, moeten de nodige instrumenten hebben om het belang van het kind te beoordelen en te bepalen.

Om dit doel te bereiken, hebben de Belgische overheden dan ook beslist om het concept van het belang van het kind beter bekend te maken, de ontwikkeling van normatieve bepalingen en procedurele voorschriften te bevorderen en de deontologische en ethische regels die er betrekking op hebben, te duiden.

Een stap in de goede richting

België, voortrekker in deze materie, engageert zich nogmaals om de rechten van kinderen vooruitgang te laten boeken. Als voorzitter van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, schuift België kinderrechten als prioriteit naar voor.

Het is precies 25 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, op 20 november 1989, unaniem het Kinderrechtenverdrag heeft aangenomen. In België trad het Kinderrechtenverdrag in 1992 in werking. Sindsdien staan kinderrechten hoog op de agenda. Recent nog was België bij de eerste van de (Europese) landen om kinderen het recht te geven om zelf een klacht in te dienen bij het VN-kinderrechtencomité in Geneve.

De effectieve realisatie van de rechten van kinderen is een dagelijkse strijd die een inzet op lange termijn vergt. Het programma "Building a Europe for and with children" van de Raad van Europa, gelanceerd in 2006, werkt aan de verbetering van de rechten van alle kinderen.

Niet alleen in België, maar in alle Europese lidstaten van de Raad van Europa zijn kinderrechten belangrijk. België en de Afdeling Kinderrechten van de Raad van Europa willen dan ook alle partners, deskundigen, beleidsmakers en praktijkbeoefenaars van alle betrokken Staten uitnodigen om mee na te denken over het “belang van het kind”.

Om meer te weten betreffende de Conferentie: http://www.bestinterestofthechild.be/