Zotte dingen deel je met iedereen. Maar met wie kan je serieuze dingen delen als je het moeilijk hebt?

Voor kinderen en jongeren kan het moeilijk zijn om alle stappen in en naar de jeugdhulp alleen te zetten. Vaak zullen hun ouders hen hierin helpen. Maar soms kunnen ouders hun kind onvoldoende ondersteunen of wil de jongere dat niet. Dan kunnen jongeren zich – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.

Kies een vertrouwenspersoon of surf naar mijnvertrouwenspersoon.be.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Dat is iemand waar de minderjarige vertrouwen in heeft en bij wie hij zich goed voelt. De vertrouwenspersoon luistert en kan deelnemen aan gesprekken. Hij  steunt waar het kan en helpt verwoorden wat de jongere niet gezegd krijgt. Hij kan contact opnemen met de hulpverlener(s) van de minderjarige. Kortom, hij ondersteunt bij de uitoefening van de rechten, zoals recht op informatie, recht op toegang tot het dossier, enz. 

Wie kan vertrouwenspersoon zijn?

Een jongere kan zijn vertrouwenspersoon vrij kiezen, al moet die wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet meerderjarig zijn en niets te maken hebben met de hulp die een jongere nu krijgt. Hij moet ook een blanco uittreksel uit het strafregister voorleggen.

De jongere kiest iemand met wie hij een goede band heeft, bij voorkeur uit het eigen netwerk.

Word je zelf door een minderjarige aangesproken om vertrouwenspersoon te worden, dan vind je meer informatie op mijnvertrouwenspersoon.be.

Wat betekent het voor de jongere?

Jongeren ondervinden steun bij iemand die ze vertrouwen, en kunnen hen vragen hen bij te staan bij moeilijkere momenten.

Help ons om deze informatie verder te verspreiden!

Deel het campagnefilmpje met vrienden, familie en collega’s via je webpagina, Facebook, Twitter, Instagram of andere sociale media.

Contact voor de pers

Liesbeth Wyseur, woordvoerster Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

liesbeth.wyseur@wvg.vlaanderen.be

Peter Jan Bogaert, woordvoerder Jongerenwelzijn

peterjan.bogaert@jongerenwelzijn.be