Spooropname op een plaats delict gebeurt door de laboratoria van de federale politie, maar soms is gespecialiseerde ondersteuning nodig. Een rol die geknipt is voor het mobiel forensisch team van het NICC dat sinds enige tijd kan uitrukken met een labo op vier wielen. 

Bij een complexe plaats delict is het belangrijk om alles goed te inventariseren en de sporen correct te verzamelen. Maar bemonstering is tijdrovend, en voor de dienstdoende politieagenten is het belang van sommige sporen niet altijd duidelijk. Daarenboven vragen sommige lopende gerechtelijke onderzoeken vaak bijkomend onderzoek en is nood aan specifiek bewijsmateriaal. Extra expertise en wetenschappelijk technologische apparatuur is in die gevallen geen overbodige luxe. En dan komt het mobiel forensisch team in beeld.

Dat team bedient zich van een nieuw interventievoertuig waarmee de deskundigen sporen op een plaats delict kunnen opnemen. Het NICC heeft verschillende auto’s getest en de Volkswagen Transporter beantwoordde het meest aan de noden van het forensisch team. Binnenin waan je je in een echt laboratorium, maar dan in het klein. De kastjes bevatten kits voor spooropnamen, technische apparatuur enzovoort. In het voertuig kunnen de deskundigen al een eerste of bijkomende analyses doen. Zo kunnen bijvoorbeeld de drugsdeskundige, de ballistisch deskundige en de forensisch entomoloog gezamenlijk naast elkaar werken.

Van juli vorig jaar tot vandaag heeft het rijdende labo al 13 keer uitgerukt. Het ging dan om huiszoekingen, ‘afstappingen’ in clandestiene labo’s (drugs) en nieuwe monsteropname op een plaats delict. 

  

Tendens
Het voertuig biedt ook ruimte om te vergaderen. Op die manier kunnen de forensisch adviseur van het NICC, de gerechtelijke deskundigen en de politie en/of de onderzoeksrechter de diverse elementen van het dossier en het tactische en het forensische onderzoek op elkaar afstemmen.

De aankoop van het voertuig past binnen de tendens die momenteel heerst in het forensisch veld: meer en meer groeit puur gerechtelijke expertise uit tot een ruimere forensische dienstverlening. Er is een verschuiving van de focus van routineanalyses naar meer advies en gespecialiseerde op maakt gemaakte onderzoeken.

Wat is het NICC
Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie, die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht op vraag van justitie en politie.

Dit en andere wetenswaardigheden vindt u in het pas gepubliceerde jaarverslag 2011 van de FOD Justitie.

Contact

NICC            

Tel. secretariaat: 02 240 04 88

Woordvoerder FOD Justitie

Koen Peumans: 0473 81 11 06