Duidelijk engagement, stricte timing, sereen klimaat

  • Minister Vandeurzen kiest voor sereen overleg: vier werkgroepen (technici-vakbonden) analyseren het globaal eisendossier 2007-2011
  • Finale onderhandelingen in december 2008
  • Uitvoering personeelsplan 2008 gestart: 1000-tal medewerkers extra tegen eind 2009
  • Uitvoering gevangenisplan voor humane detentie 2008-2012 volledig op koers
  • Expliciet engagement voor een maximaal haalbare budgettaire enveloppe voor het gevangenispersoneel.
  • Volledig uitgewerkt arbeidsreglement

In maart van dit jaar vond het eerste overleg van de beleidscel justitie met de drie syndicale organisaties plaats. De minister heeft toen tijd gevraagd om het contentieux uit het verleden een plaats te geven. De uitvoering van deze eerder gemaakte afspraken was een voorwaarde voor verder sociaal overleg binnen justitie. Ondertussen onderhandelde Minister Vervotte het globale sectoraal akkoord 2007-2008. Daarin staken al maatregelen die de koopkracht en het welzijn van (ook) het gevangenispersoneel ten goede kwamen.

Voor de periode 2007-2011 hebben de drie vakorganisaties vervolgens een globaal eisendossier afgegeven. Dat dossier wordt intussen besproken in vier gemengde technische werkgroepen. De laatste bijeenkomst vindt plaats op 13 oktober. Elke werkgroep buigt zich over een deelaspect uit het eisendossier:

  1. personeel (verlof voorafgaand aan pensioen, 36-urenregeling voor iedereen …)
  2. werving, selectie en opleiding
  3. koopkracht (weddeschalen, woon- werk- verkeer, weddeverhoging, …)
  4. welzijn (kledijtoelagen, arbeidsgeneeskunde, …).

In november moet een algemene technische analyse klaar zijn, zodat in december de echte onderhandelingen kunnen starten.

Al eerder heeft de Minister van justitie maatregelen genomen om de koopkracht van de penitentiaire beambten te vrijwaren. De geïndexeerde eindejaarstoelage van alle personeelsleden in de gevangenissen wordt van volgend jaar af met 333 euro verhoogd. Van december zijn er hogere taalpremies. Minister Vandeurzen engageert zich bovenop voor een extra enveloppe, weliswaar binnen de grenzen van wat budgettair haalbaar is. De personeelsplannen van de verschillende diensten van de FOD Justitie zijn inmiddels goedgekeurd. Dat betekent onder andere dat een duizendtal extra personeelsleden in dienst komt, voor een belangrijk deel in de gevangenissen en justitiehuizen. Het recruteringsbedrijf Selor werkt op dit ogenblik voor 60 % voor Justitie.

Het gevangenisplan van de minister is volop in uitvoering en geheel op koers. Dit jaar en volgend jaar kunnen 266 cellen opnieuw in gebruik genomen worden. De herstellingswerken in de gevangenissen van Vorst en Sint- Gillis zijn al gedeeltelijk rond. Turnhout is volledig klaar. De bouw van bijkomende cellen op bestaande sites in Everberg, Turnhout en Leuven begint volgend jaar. In Merksplas zal men volgend jaar al klaar zijn. De grote bouwprojecten doorlopen hun gebruikelijke traject. Een task force justitie-Regie der Gebouwen evalueert de gronden die in aanmerking komen op hun voor- en na. Dat er nog geen definitieve locaties werden geselecteerd heeft geen invloed op de timing die in het plan van de minister wordt vooropgesteld.

Minister Vandeurzen bepleit een globale behandeling van het eisendossier van de syndicale organisaties. De minister stelt hierbij duidelijke objectieven voorop. Hij wil over de verschillende eisen onderhandelen in functie van een globale overeenkomst, niet over één geïsoleerde verwachting. Voorts wenst de minister de onderhandelingen in een sereen klimaat te voeren en niet onder druk van stakingsacties.