De bibliotheek van de FOD Justitie is al sinds jaar en dag een sterke referentie voor juridische documentatie. Medewerkers van de rechterlijke orde doen geregeld een beroep op hun diensten maar ook externe bezoekers zoals studenten vinden steeds vaker de weg naar hun uitgebreid aanbod.

Digitaal aanbod in de lift

Ook in 2016 maakten diensthoofd Steve Vangilbergen en zijn team die stevige reputatie waar. Toch stellen ze vast dat hun werking opmerkelijk verandert. Zo gaan mensen veel vaker online op zoek naar documentatie en levert de bibliotheek die bestellingen ook meer en meer digitaal aan. Vooral de klanten uit de rechterlijke orde kunnen op die manier vinden wat ze nodig hebben zonder zich fysiek te verplaatsen. Het aantal bezoekers ter plaatse viel ook terug vlak na de aanslagen in maart.

Toch vinden nog heel wat mensen de weg naar de bibliotheek in Brussel. Globaal genomen is het aantal bezoekers zelfs gestegen in 2016. Die toeloop zorgde er ook voor dat meer mensen gebruik maakten van het systeem van betalende kopieën. 

Uitdagingen

De bibliotheek van de FOD Justitie kan tevreden terugkijken op een jaar waarin zowat alle vragen voor documentatie binnen de 2 à 3 uur behandeld werden. Toch was dat niet vanzelfsprekend: terwijl de vraag naar documentatie gestaag steeg, was het team niet continu voltallig en zorgden budgettaire beperkingen ervoor dat bepaalde publicaties tijdelijk uit het aanbod verdwenen. Het team van de bibliotheek werkt aan structurele oplossingen en streeft ernaar om ook in 2017 de referentie te blijven voor juridische documentatie.

Kerncijfers

  • Jaarlijks ontvangt de bib gemiddeld 55 giften van gulle schenkers.
  • 4109 klanten zochten documentatie per mail. Bijna driemaal zoveel als in 2012.
  • 4360 klanten ontvingen documentatie op afstand. Bijna driemaal zoveel als in 2010.
  • Bezoekers maakten meer dan 50 000 kopieën tegen betaling. Dat leverde 3000 euro op.
  • In 2016 waren er 342 nieuwe werken.

Meer info

Ontdek het aanbod van de bibliotheek van de FOD Justitie

De bibliotheek van de FOD Justitie is ook aanwezig op de sociale media: