Minister van justitie Stefaan De Clerck neemt kennis van de uitspraak van de politievakbonden naar aanleiding van de in vrijheidstelling van de minderjarige op vrijdag 25 februari 2011. De minister wil volgende elementen toevoegen aan het debat:

- België kent een zeer intensieve toepassing van de wet op de voorlopige hechtenis. Zo telt de gevangenispopulatie vandaag meer dan 3000 beklaagden. Dit verklaart mede de hoge bezettingsgraad van de gevangenissen. Minister van justitie Stefaan De Clerck beklemtoont dan ook dat de vrijlating van de minderjarige eerder uitzondering dan regel is.

- In dit concrete geval is de tenlastelegging namens de minderjarige door de jeugdrechter gekwalificeerd als heling en weerspannigheid. Voor dit soort feiten is men aangewezen op gemeenschapsvoorzieningen en niet op de federale centra waar justitie voor instaat. De gemeenschapsvoorzieningen waren echter volzet.

- Als er plaatsen vrijkomen, verhindert dit niet dat de jeugdrechter vooralsnog kan overgaan tot plaatsing van de minderjarige in een passende instelling.

- Minister van justitie Stefaan De Clerck wijst er op dat bijkomende celcapaciteit in federale jeugdcentra zijn gerealiseerd in het kader van het Masterplan:

  • Tongeren (34 plaatsen)
  • Saint-Hubert (50 plaatsen)
  • Everberg (30 plaatsen, binnenkort nog eens 10 plaatsen)
  • Achêne (120 plaatsten tegen 2014)