Vandaag vindt in Luxemburg de Europese Raad Justitie Binnenlandse Zaken plaats. Het geregelde Beneluxoverleg in de marge van de Raad moet onderlinge afspraken opleveren op het vlak van justitie. Een belangrijk agendapunt voor de justitieministers vandaag is “ECRIS”. Dat staat voor Europees Strafregister Informatiestysteem (European Criminal Records information System). België neemt deel aan het pilootproject, samen met Frankrijk, Spanje en Duitsland. Het project zorgt voor de elektronische uitwisseling van strafregisters. De zaak Fourniret (juli 2004) heeft België en ook Frankrijk extra gemotiveerd om deel te nemen aan ECRIS. Luxemburg is lid sinds dit jaar.

Met zijn Beneluxcollega’s heeft de Belgische Minister van justitie een politiek akkoord bereikt over praktische en technische werkwijzen, waardoor ECRIS performanter zal worden. Zo is nu een gemeenschappelijk formaat vastgelegd voor de uitwisseling van data door middel van tabellen met gemeenschappelijke categorieën van strafbare feiten en sancties. Toch noodzaakt ECRIS geen wijzigingen aan het bestaande juridische kader van de lidstaten. Alleen de uitwisseling van gegevens tussen de onderscheiden strafregisters wordt geïnformatiseerd. De informatie wordt uitgewisseld langs elektronische weg en wordt meteen vertaald. Het hele proces verloopt beveiligd. België, Nederland en Luxemburg zitten ter zake volledig op dezelfde golflengte. Onze minister heeft tijdens een tussenkomst in de Europese Raad mede namens zijn twee Beneluxcollega’s de gemeenschappelijke lijn van de ministers verwoord ten aanzien van EXCRIS, een lijn van ondersteuning en engagement.

ECRIS kadert perfect in de ambitie van een Europese Justitiële Ruimte. Het project is onderdeel van de beleidsnota Justitie 2009 en wordt uiteraard een drijfveer voor het Belgische EU- voorzitterschap in 2010.