Voortaan kunt u een geboorte niet alleen in het gemeentehuis aangeven, maar ook in de kraamkliniek. De wijziging betekent een vereenvoudiging en een tijdsbesparing. Om ze eenvorming te laten toepassen, heeft Minister van justitie Jo Vandeurzen een rondzendbrief geschreven. Met deze brief bieden de Minister en het College van Procureurs-generaal de gemeenten het recht om geboorteaangiften te organiseren in de kraamklinieken. In een aantal gemeenten waaronder Genk kan dit nu al. Voorts is er een proefproject in Luik. Met de rondzendbrief wordt de praktijk van aangifte in de kraamkliniek algemeen mogelijk.

Met uitzondering van enkele bijzonderheden zal de aangifte in de kraamkliniek op dezelfde manier verlopen als de aangifte van de geboorte van een kind in het gemeentehuis. Dat wil zeggen: met dezelfde waarborgen die de authenticiteit van de akte garanderen. De toenemende informatisering laat toe dat de burgerlijke stand in het ziekenhuis over dezelfde informatie beschikt als de dienst burgerlijke stand in het gemeentehuis. Het ziekenhuis moet wel een beveiligd informaticasysteem hebben. Door de aangever ondersteunende documenten te vragen zoals het door de arts of vroedvrouw ingevulde formulier, kan geen gelijktijdige geboorteaangifte gebeuren van hetzelfde kind in het gemeentehuis én in de kraamkliniek.

De opmaak van de akte van geboorte verloopt in aanwezigheid van de aangever(s) die de nodige handtekeningen plaatsen. Om de mogelijkheid tot aangifte voor alle burgers te waarborgen, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand ervoor zorgen dat er een over de week gelijkmatig gespreide mogelijkheid tot geboorteaangifte is, met bijvoorbeeld een aanwezigheid op maandagvoormiddag, woensdagvoormiddag en vrijdagnamiddag.

Geboorteaangiften in kraamklinieken zijn een eerste bescheiden stap in de verregaande modernisering van de burgerlijke stand die Minister van justitie Jo Vandeurzen heeft vooropgesteld. De burgerlijke stand is een ‘institutie’ die stamt uit de Napoleontische periode en die in haar organisatie en wettelijk kader maar weinig evolutie heeft gekend. De burgerlijke stand kan een centrale rol spelen in de digitalisering van de overheid en de samenleving.