Zoals reeds aangegeven (zie persbericht van minister De Clerck van 29 januari 2010), zijn de gerechtskosten voortdurend voorwerp van analyse. Er werden reeds verschillende stappen ondernomen om de gerechtskosten beter te kunnen beheersen:

Telefoonkosten

De telefoniekosten zijn sinds 2003 vastgesteld op een eerder relatief forfaitaire basis zonder dat dit noodzakelijk correspondeerde met de reële kosten. Daarom heeft het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) in oktober 2009 de opdracht gekregen om een studie te maken over de kostenfactoren. Na een moeilijke start heeft het BIPT zich geëngageerd om eind deze maand de eerste resultaten (voor de kosten) voor te leggen met een strikte follow-up. Op basis van deze objectieve gegevens zal het BIPT verder een bemiddelende rol spelen tussen de tele- operatoren en de overheid

Een eerste syntheserapport van het BIPT kan u lezen op hun website:

http://www.ibpt.be/fr/408/ShowDoc/3278/Consultations/Rapport_de_synthèse_de_la_séance_de_questions-répo.aspx

DNA onderzoek

Ook wat het DNA onderzoek betreft, werden stappen gezet om de kosten te beheersen.

In 2007 werd een werkgroep opgericht om voorstellen te doen tot kostenbeheersing inzake DNA onderzoek. Het voorstel werd gelanceerd voor een Europese openbare aanbesteding, beperkt tot de databank veroordeelden, gezien de kosten voor DNA onderzoek in het buitenland beduidend lager zijn dan in België.

Een uitgebreidere studie werd ook gevraagd aan het NICC, die tot dezelfde vaststelling kwam. Deze piste werd gevolgd en veronderstelde een aanpassing van de DNA- wet en het Koninklijk Besluit. Een werkgroep werd samen gesteld om het bijzonder bestek voor te bereiden. Deze drie elementen werden inmiddels gefinaliseerd.

Door de val van de regering is dit echter niet van kracht kunnen gaan. (zie ook http://www.stefaandeclerck.be/nl/dna/943)

 

Minister van justitie Stefaan De Clerck wijst er tenslotte op dat een wetgevend initiatief in voorbereiding was om een basiswet inzake gerechtskosten te realiseren.

Er is geen reden tot twijfel inzake betaling van de gerechtskosten als nu reeds 60% van het budget besteed is. Dit is mede veroorzaakt door betalingen van een groot gedeelte facturen van 2009.

De CMRO is perfect op de hoogte van al deze ontwikkelingen en heeft net de opdracht mee te werken aan een betere beheersing van de gerechtskosten.