imgMet het oog op de modernisering van het beheer en de follow-up van de detentie heeft het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen een nieuw computerprogramma, Sidis Suite, voorgesteld. Het gaat om een gecentraliseerd elektronisch dossier met essentiële informatie en zorgt voor een efficiënter beheer van de bewegingen van gedetineerden zoals opsluiting, transfer, (risico)gedrag, strafeinde, penitentiair verlof, tuchtmaatregelen, bezittingen, bezoekers of gevolgde opleidingen.

Minister van Justitie, de heer Koen Geens: “Met de ingebruikname van deze software leggen we een zeer solide basis voor verdere ontwikkelingen. Als ik aan de Regering in het kader van de strijd tegen het terrorisme een project voorleg om een digitale, snellere en volledigere gegevensuitwisseling tot stand te brengen tussen het gevangeniswezen, de justitiehuizen en de lokale politiediensten is dit op een korte termijn mogelijk omdat we de afgelopen jaren de fundamenten met Sidis Suite hebben gelegd.”

img"Tot nu toe bestond het merendeel van die informatie enkel op papier of op verschillende elektronische dragers. Niets was daadwerkelijk gecentraliseerd, met alle risico’s van dien voor de informatieoverdracht tussen diensten, tussen gevangenissen en tussen de centrale administratie en de gevangenis", vult Hans Meurisse, directeur-generaal van het DG EPI, aan. De bedoeling van Sidis Suite bestaat erin al die informatie in één enkel (elektronisch) dossier op te nemen met het oog op de vereenvoudiging van de raadpleging van de gegevens, de uitwisseling en verzending van informatie en de follow-up van de gedetineerde van bij zijn opsluiting tot aan zijn vrijlating. Sidis Suite zorgt zo voor een efficiënter beheer van de bewegingen van de gedetineerden en dankzij verschillende modules zullen bepaalde aspecten van het dagelijks gevangenisleven vlotter verlopen.

imgSidis Suite zal ook gelinkt worden aan andere gegevensbanken, zodat de partners van het DG EPI (politie, parketten, Dienst Vreemdelingenzaken, gemeenschappen, enz.) de gegevens kunnen raadplegen die voor hen van belang zijn. Ook hier staat de uitwisseling van informatie centraal.

De verwezenlijking van Sidis Suite nam 2 jaar in beslag. Het consortium Bull-RealDolmen-Business|Decision, dat werd aangewezen na een Europese overheidsopdracht, begeleidde het DG EPI bij de ontwikkeling van  het nieuwe computerprogramma.

Enkele concrete voordelen van Sidis Suite op een rijtje:

  • Inschrijving gedetineerden volledig elektronisch
  • Digitale vingerafdrukken (ook rechtstreeks gestuurd naar politie) 
  • Correctere identificatiegegevens van gedetineerden dankzij online synchronisatie met rijksregister 
  • Elektronische adviezen over penitentiair verlof, uitgaansvergunning, enz. 
  • Elektronische agenda met planning van interne en externe bewegingen 
  • Minder papierverbruik dankzij document management
  • Real-time gegevensuitwisseling met partners

De implementatie van Sidis Suite maakt deel uit van de informatisering en modernisering van de hele FOD Justitie.

img