Voor snellere Belgische en Europese uitwisselingen

Jaarlijks codeert de dienst Centraal Strafregister van de FOD Justitie meer dan 250 000 nieuwe vonnissen. Het is dan ook normaal dat de FOD Justitie en de minister van Justitie, Annemie Turtelboom, veel aandacht schenken aan het moderniseringsproject van dit proces. De eerste fase van de modernisering van de toepassing van het centraal strafregister is onlangs geëindigd met concrete en vooral veelbelovende resultaten.

Concreet beschikt de dienst CSR (Centraal Strafregister) sinds september over een praktischere, modernere en meer performante  informaticatoepassing. Deze toepassing heeft in de eerste plaats duidelijke gevolgen op de tijd die wordt besteed aan de codering. Ook de betrouwbaarheid van de gegevens gaat erop vooruit. Tijdens de codering wordt het rijksregister nu automatisch en systematisch geraadpleegd.

Een eerste stap in de richting van grondige verbeteringen

Vandaag sturen de griffies van de rechtbanken hun veroordelingsbulletins nog per post naar de dienst CSR die zich met de codering bezighoudt. Dankzij de in de eerste fase van het moderniseringsproject verkregen resultaten, zal de in de griffies uitgevoerde registratie van de veroordeling automatisch ingevoerd worden in de gegevensbank van het CSR.

Deze idee van centralisatie van gegevens komt overigens terug in andere projecten die bij justitie lopen. MaCH (Mammouth at Central Hosting) verzamelt sinds kort de informatie van de politierechtbanken en politieparketten op een centrale beveiligde server. Zodra de MaCH-toepassing en die van het CSR zijn gegroepeerd, zal nog meer tijdswinst worden geboekt.

Het moderniseringsproces zou op termijn ook de gemeentelijke en andere administraties de mogelijkheid moeten bieden om rechtstreeks te worden gekoppeld aan de gegevensbank van het CSR. Het gemeentelijk strafregister dat thans nog bestaat, heeft dan geen bestaansreden meer en zou logischerwijze wijken voor een centraal en uniek strafregister.

Het einde van deze eerste fase betekent ten slotte ook dat de koppeling met andere systemen wordt vergemakkelijkt.

ECRIS: België naar de Europese top hijsen

Dankzij de vooruitgang in het moderniseringsproject is België nu klaar voor ECRIS. Het ECRIS-systeem is sinds 2012 de opvolger van het pilot-systeem NJR waaraan België samen met drie andere Europese landen heeft deelgenomen. Dit systeem is erop gericht de strafregisters van alle lidstaten van de EU aan elkaar te koppelen.

Het biedt drie grote voordelen.

  • Snellere antwoorden op de aanvragen voor Europese uittreksels.
  • De verdergaande codering van de strafbare feiten en de straffen zorgt ervoor dat de lidstaten onderling de buitenlandse veroordelingen beter begrijpen. 
  • De kennisgevingen van de veroordelingen van de onderdanen van de EU-lidstaten worden sneller overgezonden aan de lidstaten.

Door aan dit project deel te nemen, onderstreept België het grote belang dat het hecht aan de uitwisseling van informatie van juridische aard buiten zijn landsgrenzen. De uitwisselingen met het Verenigd Koninkrijk en Nederland bestaan reeds. De koppelingen met de andere lidstaten krijgen stilaan vorm. Tegen eind 2012 zou ons land moeten verbonden zijn met alle lidstaten die klaar zijn voor ECRIS.

Contactpersoon

FOD Justitie

Dienst Communicatie

Koen Peumans

T: 02 542 66 15

GSM: 0473 81 11 06

koen.peumans@just.fgov.be