imgNicole De Clercq, voormalig regionaal directeur van de Nederlandstalige gevangenissen, heeft gisterenavond tijdens de prijsuitreiking van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (VVBB) de prijs 2013 gekregen voor haar carrière in en voor de publieke sector. Zij was de eerste vrouwelijke gevangenisdirecteur in ons land en een van de pioniers van de modernisering van het management van het gevangeniswezen van de laatste decennia. Na een succesvolle carrière van meer dan 40 jaar bij het DG Penitentiaire Inrichtingen ging ze in 2012 met pensioen.

Een innovatieve en humane visie op detentie, een voortdurende inzet om de strafuitvoering te verbeteren en sterke leiderschapskwaliteiten in combinatie met een sociaal karakter zijn slechts enkele van de eigenschappen waarvoor Nicole De Clercq in de spotlight werd gezet. Met een diploma psychologie op zak schreef ze in 1971 geschiedenis door in de gevangenis van Dendermonde als eerste vrouw de directeurspositie te bekleden. Na enkele tussenstops als directeur in verschillende andere gevangenissen werd ze in 1998 inrichtingshoofd in Gent. Het juiste evenwicht vinden tussen goede detentieomstandigheden voor gedetineerden en een veilige werkplek voor haar medewerkers was steeds een prioriteit.

Van 2002 tot aan haar pensioen nam Nicole De Clercq de positie van regionaal directeur van de Nederlandstalige inrichtingen op zich. Ze fungeerde als intermediair tussen de directeur-generaal en het terrein en werkte mee aan verschillende projecten die hebben geleid tot een efficiënter management van de gevangenissen en een beter welzijn van gedetineerden en personeel, zoals een uniform arbeidsreglement in alle inrichtingen, de Basiswet voor het gevangeniswezen en de rechtspositie van gedetineerden, het beleid rond herstelgerichte detentie, het strategisch plan voor hulpverlening aan gedetineerden, een operationeel plan voor elke gevangenis, enz.