Cruciaal in de gerechtelijke bewijsketen én een performant hulpmiddel bij complexe multidisciplinaire forensische onderzoeken

In de loop van de volgende maand neemt het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie een nieuwe centrale databank in gebruik die het traject dat de overtuigingsstukken binnen het instituut volgen, registreert, digitaliseert en optimaliseert. Voor het goede verloop in de rechtstaat dient alle sporenmateriaal correct beschreven en genummerd te zijn. En dient men ten allen tijde te weten wie dit materiaal onderzocht en gemanipuleerd heeft. Waar het bewaard is gebleven. Deze ketting die start op de plaats delict en loopt tot in de rechtbank, mag niet gebroken worden.

Ook bij complex multidisciplinair onderzoek waarbij meerdere laboratoria werken op één enkel gerechtelijk onderzoek, het handelsmerk bij uitstek van het NICC, is deze technologie essentieel. Het nieuwe systeem, be.care geheten, maakt het mogelijk om stukken en bijhorende documenten digitaal te beheren. Sneller, gemakkelijker en gebruiksvriendelijker dan het huidig systeem met stand-alone applicaties. En paperless...

img
Lees meer over be.care in Just News , het personeelsmagazine van Justitie (p. 8)

Deze investering heeft ook een positieve impact op de partners van het NICC, magistratuur en de onderzoeksrechters. Want ook zij hebben er voordeel bij:

  1. transparante proces-flow van de dossiers : via Be.care kan er beter opgevolgd en gemonitord worden wat de stand van zaken in een dossier is. Right on time delivery, inderdaad.
  2. mobiliteit van de deskundige:  de forensisch deskundige  kan via be.care van gelijk waar zijn gegevens raadplegen, aanvullen, beheren …. . Zo kan men op overlegvergaderingen en tijdens zittingen van de rechtbank rechtstreeks beschikken over de analysegegevens.
  3. krachtige zoekmotoren waardoor gecorreleerde data sneller gevonden worden. Klanten die slechts beschikken over gedeeltelijke informatie (een notitienummer, een naam …) kunnen sneller verder geholpen worden. Op die manier komt de eenloketfunctie alweer wat dichter in het bereik.

En welke is de volgende stap?

Door in be.care ook andere gerelateerde informatie op te slaan -  zoals processen verbaal, vorderingen, verslagen van vergaderingen – creëren we een volledig elektronisch dossier en gaan we nog een stap verder dan het simpelweg digitaliseren van de bewijsketen. Het NICC is hiermee klaar voor de elektronische procesvoering en kan, bij inwerkingtreden van de wet, zijn expertiseverslagen met een geauthentiseerde handtekening digitaal ondertekenen en per mail verzenden naar de magistraat. 

Be.care. Eindproduct van een succesvol informaticaproject. De rechtbank van de toekomst start bij het NICC.


Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie, die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht op vraag van de gerechtelijke overheden.

  • De directie Criminalistiek spoort daders van misdrijven op en bouwt bewijslast op via identificatie en analyse van sporen van verdachten en modus operandi.
  • De directie Criminologie zoekt naar een betere kennis van het functioneren van het strafrechtelijk systeem.

www.nicc.fgov.be