Nieuwe samenstelling van het Bureau van de Adviesraad van de magistratuur en prioriteiten voor de komende vier jaar

1. De Adviesraad heeft als opdracht hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van de minister van Justitie of van de Wetgevende Kamer adviezen te geven en met hen overleg te plegen over al hetgeen betrekking heeft op het statuut, de rechten en de werkomstandigheden van de rechters en de ambtenaren van het openbaar ministerie.

(Belgisch Staatsblad, wet van 8 maart 1999 tot instelling van een Adviesraad van de magistratuur).

De Adviesraad van de magistratuur is in zijn bevoegdheidsdomeinen – statuut, rechten en werkomstandigheden van de magistraten – de vertegenwoordiger van de rechterlijke macht, die over een dubbele legitimiteit beschikt: hij werd opgericht door de wetgever, werd democratisch verkozen en heeft vertegenwoordigers van alle magistraten van het land, van alle niveaus, zowel van de zetel als van het openbaar ministerie.

Dat maakt van de Adviesraad, voor wat betreft haar wettelijke bevoegdheidsdomeinen, de wettelijke, rechtstreekse en bevoorrechte gesprekspartner van de twee andere machten.

2. De raad is samengesteld uit 44 verkozen leden, bestaande uit een Nederlandstalig en een Franstalig College van elk 22 magistraten. De leden van de Adviesraad van de magistratuur worden door en onder 4 kiescolleges verkozen. De lijst van de nieuw verkozen leden is terug te vinden op de website: www.arm-ccm.be

Elk College kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris. Zij vormen samen het Bureau van de Adviesraad van de magistratuur. Het Bureau bereidt de algemene vergaderingen voor, voert haar beslissingen uit en coördineert haar werkzaamheden.

3. Het bureau van het Nederlandstalig college bestaat uit:

  • Mireille Dom, voorzitter, raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen
  • Leen Nuytinck, ondervoorzitter, rechter in de rechtbank van koophandel te Gent
  • Albert Billiet, secretaris, vrederechter van het vierde kanton Brugge

Het bureau van het Franstalig college bestaat uit:

  • Luc-François Falmagne, voorzitter, eerste substituut-arbeidsauditeur bij het arbeidsauditoraat te Brussel
  • Paul Dhaeyer, ondervoorzitter, onderzoeksrechter in de rechtbank van eerste aanleg te Henegouwen
  • Marianne Thomas, secretaris, substituut-arbeidsauditeur bij het arbeidsauditoraat te Brussel

4. Het voorzitterschap van de Adviesraad wordt voor een termijn van twee jaar beurtelings bekleed door de voorzitter van het Nederlandstalig College en de voorzitter van het Franstalig College.

Voor de periode 2014-2016 zal het voorzitterschap waargenomen worden door de voorzitter van het Nederlandstalig College.

5. De prioritaire aandachtspunten van de Adviesraad voor de komende 4 jaar zijn:

  • Het creëren van een volwaardig sociaal en een aangepast financieel statuut, dat in overeenstemming is met de hoedanigheid en de functionele vereisten van magistraat.

    De Adviesraad van de magistratuur verwijst naar haar advies betreffende de jaarlijkse vakantie, de verlof- en arbeidstijdregeling in het kader van een modern sociaal statuut voor de magistraten; cfr. advies d.d. 22 juni 2009. Dit advies kwam tot stand na een bevraging bij alle magistraten.

    De Adviesraad deed ook al voorstellen m.b.t. de bezoldiging van de magistraten, en de pensioenregeling.

  • De toebedeling van het nodige budget en de mogelijke besparingen identificeren.

    Sommige hervormingen vereisen structurele wijzigingen en een nieuwe manier van werken zonder dat in de nodige middelen voor de hervorming wordt voorzien. De rechtscolleges, parketten of auditoraten die deze hervormingen moeten uitvoeren, moeten over de nodige middelen kunnen beschikken om de genomen maatregelen uit te voeren.

    De gerechtskosten zullen voortaan rechtstreeks door de rechterlijke orde worden beheerd.

    De uitvoerende macht moet bepaalde budgetten, die al gedurende lange tijd niet meer in verhouding zijn met de reële kosten, dringend herbekijken. Dat geldt zeker voor de budgetten inzake telefonie (het opsporen, het afluisteren), waar nog grote besparingen mogelijk zijn, indien wordt onderhandeld met de telecommaatschappijen.

6. Het vademecum van het huidig sociaal en financieel statuut van de magistraten werd volledig herwerkt en geactualiseerd en op de website geplaatst, waar ze door alle magistraten kan geconsulteerd worden.

Luc-François Falmagne 
Voorzitter van het Franstalig college 

Mireille Dom
Voorzitter van de ARM

Voorzitter van het Nederlandstalig college