De Moslimexecutieve, het orgaan dat de belangen van de islamgemeenschap in België vertegenwoordigt, heeft donderdagavond toelichting gegeven aan minister van justitie Stefaan De Clerck over de hervorming van haar structuur.

De Moslimexecutieve kwam onder vuur te liggen na een vertrouwensbreuk met zowel de moslimgemeenschap als met de overheid. De in 2005 verkozen Executieve had immers een gebrek aan electorale representativiteit, onder meer door het wegblijven van veel kiezers bij de verkiezingen.

Gedurende twee jaar werden grondige consultaties gehouden met alle belanghebbenden, zowel binnen als buiten de moslimgemeenschap.

Het resultaat van dit overleg is een consensus over een vernieuwde structuur van de Moslimexecutieve. De samenstelling zal voortaan opgebouwd worden vanuit de moskeeën en niet langer vanuit algemene verkiezingen zoals vroeger. Trapsgewijs zal men zo komen tot 17 representatieve vertegenwoordigers van de islamgemeenschap. Ten gevolge van deze wijziging zal de instelling voortaan ‘het representatief orgaan van de islamitische eredienst in België’ noemen (en niet langer Moslimexecutieve).

Minister van justitie Stefaan De Clerck: “Dit is een zeer positief signaal. De islamgemeenschap kan nu verder werken aan de uitbouw van een nieuwe organisatie. Een gedragen representatief orgaan is noodzakelijk voor het overleg met de overheid en draagt bovendien ook bij tot een betere integratie in de Belgische samenleving”.