Justitie is volop in beweging. In deze nieuwe uitgave van “Justitie in cijfers” brengt de FOD Justitie de evoluties in middelen en activiteiten van de voorbije jaren in kaart. De cijfergegevens van de volgende instanties komen aan bod: de FOD Justitie, de hoven en de rechtbanken, de penitentiaire inrichtingen en de justitiehuizen. Vanaf dit jaar stellen we u cijfers over de jeugdparketten voor.

Uit deze nieuwe editie blijkt dat in 2008 73% van het budget wordt besteed aan personeel en 27% aan werkingsmiddelen.

Op het niveau van de parketten, kenden de politieparketten een kwart miljoen dagvaardingen in 2007. Dit betreft een lichte daling. Ten opzichte van het jaar 2003 is er een daling van 1 miljoen zaken bij het politieparket. Bij de parketten van eerste aanleg gaat de daling van de instroom gepaard met een daling van de uitstroom. Die verbeterde opvolging kan vooral worden toegeschreven aan de veralgemeende toepassing van de “vereenvoudigde processen-verbaal” (V.P.V.). In deze V.P.V.’s registreert de politie misdrijven die relatief minder ernstig zijn en/of waarvan de verdachte onbekend is. Zij worden in principe niet overgemaakt aan het parket, maar worden bij de verbaliserende politiedienst bewaard.

Voor het eerst biedt “Justitie in Cijfers” ook informatie over de jeugdparketten. In 2005 stroomden er iets meer dan 80 000 protectionele zaken op de jeugdparketten toe. Iets meer dan de helft daarvan betreffen als misdrijf omschreven feiten, iets minder dan de helft problematische opvoedingssituaties. Een (voorzichtige) vergelijking met cijfers die in de jaren zeventig en tachtig door het voormalige NIS gepubliceerd werden, wijst op een stijging van het aantal aangemelde problematische opvoedingssituaties. Het aantal als misdrijf omschreven feiten vertoont daarentegen veeleer een dalende trend. Een vergelijking tussen de jeugdparketten (minderjarigen) en de correctionele parketten (meerderjarigen) toont aan dat het aantal aangemelde misdrijven bij meerderjarigen acht keer hoger ligt dan bij minderjarigen.

Bij de hoven van beroep blijkt dat de achterstand in de behandeling van burgerlijke zaken wordt ingehaald. Er is een continue daling van hangende zaken en de output blijft constant groter dan het aantal nieuwe zaken.

Eind 2007 - begin 2008 is de gevangenispopulatie gestagneerd onder de symbolische piek van 10 000 gedetineerden. Binnen deze groep stijgt het aantal opgesloten definitief veroordeelden in 2007 opvallend met 16% ten opzichte van 2006.

De justitiehuizen kenden in 2007 een toename van hun werklast. Enerzijds steeg, na een jarenlange dalende trend, het aantal nieuwe penitentiaire opdrachten. Deze stijging vloeit voort uit een bevoegdheidsuitbreiding in verband met de externe rechtspositie van gedetineerden (wet van 17 mei 2006). Daarnaast werd vanaf 1 september 2007 het luik 'elektronisch toezicht' overgedragen aan de justitiehuizen.

Deze editie van 2008 wil de lezer op een gebruiksvriendelijke manier een blik gunnen op de cijfers van justitie. Niet alleen visueel, maar ook inhoudelijk werd er alles aan gedaan om de informatie klaar en duidelijk voor te stellen. Via deze brochure wenst de FOD Justitie een transparanter beeld te schetsen van justitie en de burger beter te informeren. Een harmonieuze relatie tussen justitie en de burger staat namelijk centraal in ons beleid.

“Justitie in cijfers 2008” is gratis beschikbaar op de website van FOD Justitie (www.just.fgov.be onder de rubriek “statistieken”). Heeft u vragen over het cijfermateriaal of over de interpretatie ervan, dan kunt u terecht bij de Afdeling Statistieken of bij de betrokken diensten. Hun contactgegevens vindt u achteraan in de brochure.

Voor meer inlichtingen:

Ianthe Faes

Waterloolaan 115

100 Brussel

Tel: 02 542 69 80

Fax: 02 542 70 26

stat@just.fgov.be