Met de toestroom aan vluchtelingen in ons land, stijgt ook de vraag naar voogden. Onze FOD selecteerde onlangs nieuwe geschikte kandidaten, en gaf hen tijdens een bijeenkomst meer uitleg over hun opdracht. Onder die kandidaat-voogden bespeurden we ook de CEO van Studio 100.

Naar aanleiding van een oproep van minister Geens in de media, meldden intussen meer dan 300 geïnteresseerden zich aan om voogd te worden van een ‘niet-begeleide minderjarige vreemdeling’. Onze FOD selecteerde de geschikte kandidaten en bracht ze op 23 september samen in Brussel voor een infosessie. Daar kregen ze meer uitleg over wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn, als ze de functie van voogd zouden aanvaarden.

img

img

img

Voogden maken het verschil voor kinderen die in moeilijke omstandigheden leven zonder hun ouders. Daarom stuurt minister Geens deze dagen een persoonlijke bedankingsbrief aan alle 240 erkende voogden. “Ik wil iedereen bedanken die zijn of haar opdracht als voogd heeft toegelicht in de media of in hun kennissenkring. Uw warme getuigenissen en gedrevenheid hebben ongetwijfeld geholpen. Als minister van Justitie en in naam van de dienst Voogdij, wil ik u dan ook uitdrukkelijk bedanken voor al uw inspanningen”,  aldus de minister in zijn brief.

Bekende Voogd

Caroline Coppens werkt bij Thomson Reuters Eikon, en wou op de infosessie te weten komen of ze de functie van voogd zou kunnen combineren met haar job en haar gezin:

“Iedereen heeft medelijden met de situatie van minderjarige vluchtelingen. Maar ik wil iets concreet doen. Ik ben vandaag naar de informatiesessie gekomen om te kijken of die taak valt te combineren met mijn job en mijn gezin. Uit de informatiesessie heb ik begrepen dat een voogdij een groot engagement vraagt van jou als persoon, en dat je moet kunnen omgaan met frustratie.

Onder de nieuwe lichting kandidaat-voogden bevond zich een ‘Bekende Vlaming’. Hans Bourlon, CEO van Studio 100, ziet ook een persoonlijke meerwaarde in de functie van voogd:

Hulp moet structureel zijn met oog voor de lange termijn. Momenteel wordt het debat vaak emotioneel gevoerd en is er te veel polarisering. In mijn persoonlijke omgeving ken ik mensen die als voogd optreden voor een minderjarige. Als voogd help je niet alleen de minderjarige, maar dat kan ook een persoonlijke meerwaarde betekenen voor jezelf.”

Schoolse ambities verloren

Een Rode Kruis-medewerker bracht tijdens de infosessie het verhaal van Achmed, een jonge Afghaan die zijn land in oorlog is ontvlucht met zijn ouders:

“Toen hij 2 jaar oud was, zijn ze naar Oekraïne gevlucht. Daar kreeg Achmed de kans om naar school te gaan. Door armoede zijn ze via mensensmokkelaars in Duitsland beland. Zo is hij gescheiden geraakt van zijn ouders, en is hij op 13-jarige leeftijd in België terechtgekomen. Hier werd hij meteen toegewezen aan een voogd. Eerst verbleef hij in een jongerencentrum in Poelkapelle, en daarna in Oostende waar hij op het slechte pad raakte. In zo’n geval wordt het kind meteen verplaatst naar een ander centrum, om op die manier een nieuw netwerk op te bouwen. Momenteel is Achmed 16 jaar, en woont in Antwerpen al zelfstandiger dan voordien. Ondanks de continue begeleiding, is hij zijn schoolse ambities grotendeels verloren, volgens hem door de breuk met zijn ouders. Via het Rode Kruis Tracing-systeem is er voorlopig nog geen spoor van zijn familie.”  

Wist je dat …

  • stand-upcomedian Bert Gabriëls al 18 keer voogd is geweest?
  • het aantal aangemelde niet-begeleide minderjarige vreemdelingen de laatste jaren altijd hoog is geweest in België? 1753 in 2006, 1763 in 2014, en 2000 in augustus 2015.
  • de meeste kinderen vooral uit Afghanistan, Guinee en Marokko komen? 

Brief van de minister

Voogdij in de media

Geïnteresseerd om voogd te worden?

Klik hier voor meer uitleg over de procedure