Alle informatie over de werkstraf voortaan gecentraliseerd

Vandaag stelt Minister Turtelboom de nieuwe website over de werkstraf voor. De website wil de werkgestrafte, de magistraten, maar ook de diensten die een werkplaats willen aanbieden beter informeren. Verder kan iedereen die er meer over wil weten, alle informatie vinden over de inhoud van de werkstraf en hoe ze kan uitgevoerd worden.

De werkstraf houdt in dat mensen tussen 20 en 300 uur moeten werken ten bate van de maatschappij, kosteloos en in hun vrije tijd. De werkstraf is een ‘gemeenschapsgerichte straf’. Hij wordt, in tegenstelling tot de gevangenisstraf, in, door en voor de samenleving uitgevoerd.

Bijna 10 000 werkstraffen per jaar

De werkstraf blijft ook in 2013 de koploper van de alternatieve straffen die door de justitiehuizen worden uitgevoerd. Het voorbije jaar werden 9850 nieuwe werkstraffen geteld, opnieuw een stijging ten aanzien van voorgaande jaren.

De werkstraf wordt uitgevoerd in de samenleving en daarvoor is de medewerking van de samenleving hoogstnoodzakelijk.

De werkstraf kan op tal van plaatsen uitgevoerd worden, zoals in een keuken van een sociaal restaurant, in een dierenasiel, natuurverenigingen, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen, jeugdherbergen, …

Doordat er zo veel werkstraffen moeten worden uitgevoerd, zijn ook heel veel plaatsen nodig.

Met de website wordt beoogd een duidelijk gezicht te geven aan de werkstraf en een kenniscentrum te worden voor de uitvoering ervan. Een beeld krijgen van de werkstraf is immers belangrijk voor diegenen die de werkstraf uitspreken maar vooral ook voor de organisaties die werkgestraften werk geven of overwegen dit te doen. De website zal zo bijdragen tot een nog betere uitvoering van de werkstraf.

Samenwerking met diensten van de samenleving: een bewuste keuze

De vrijwillige samenwerking van de gemeenschap is cruciaal voor de uitvoering van de werkstraffen. De diensten die zich aanbieden om werkplaatsen te voorzien, bepalen, binnen de grenzen van het vonnis, concreet hoe de werkstraf er gaat uitzien. Zij bieden de werkgestrafte de kans iets goed te maken met en iets goeds te doen voor de maatschappij. De organisatie zorgt er voor dat de werkgestrafte in een ploeg terecht komt waar hij kennis maakt met ‘collega’s’ die hem een nieuwe kans geven.

De justitiehuizen, die instaan voor de opvolging van de werkgestraften, zijn altijd op zoek naar organisaties die mee willen instappen in deze specifieke vorm van strafuitvoering.

De website voorziet in alle nodige informatie voor kandidaat-prestatieplaatsen om in contact te treden met het bevoegde justitiehuis. Diensten die wensen aan te sluiten worden in hun taak ondersteund door het justitiehuis. In sommige gemeenten wordt er bijkomend in een opvolging door dispatchers voorzien die de werkzaamheden van de werkgestrafte van heel nabij opvolgen

Naast de inschakeling in bestaande diensten, zijn er ook een aantal specifieke werkvloer-diensten opgericht. Daar gaan werkgestraften aan de slag onder het permanente toezicht van een werkvloerbegeleider die daartoe door justitie wordt gesubsidieerd. Dergelijk aanbod biedt ook een oplossing voor werkgestraften met een druk werkschema die enkel op avonden of in het weekend kunnen werken.

Ook hier biedt de nieuwe website informatie over de manier waarop een dienst subsidies kan aanvragen.

Cijfers over de werkstraf

Het aantal uitgesproken werkstraffen kende het voorbije decennium een enorme groei die zich stabiliseerde rond 10 000 nieuwe werkstraffen per jaar. In 2013 werden 63 % van de werkstraffen uitgesproken aan Franstalige zijde, 37 % aan Nederlandstalige zijde. Gemiddeld wordt de werkstraf binnen het jaar afgerond.

Deze straf kent een zeer hoog slaagpercentage. Ongeveer 80% van deze straffen wordt goed uitgevoerd. Dit percentage positief afgeronde dossiers is bovendien lichtjes gestegen tegenover 2012. Uit de cijfers blijkt dat 66 % van de werkgestraften tussen 18 en 34 jaar is, voornamelijk mannen (90%).

Er zijn op dit eigenste moment 7814 mensen bezig met de uitvoering van hun werkstraf. Vandaag werken de justitiehuizen samen met 4247 plaatsen.

Geïnteresseerde diensten kunnen zich via de website op een eenvoudige manier aanmelden.

Contact

Liesbeth Wyseur

Woordvoerster Justitiehuizen

0473 81 21 74

02 557 51 84

Zie ook www.werkstraf.be