#17July #JusticeMatters

Het Internationaal Strafgerechtshof en het Bureau van de Voorzitter van de Vergadering van Staten die Partij zijn, hebben in de sociale media een wereldwijde campagne opgezet met het thema "Justitie, het is iedereens zaak", met het oogmerk op 17 juli de dag van de internationale strafrechtspleging te vieren (dag waarop het Statuut van Rome werd goedgekeurd).

Aan de vertegenwoordigers en leiders van de Staten die Partij zijn, wordt gevraagd zich daarbij aan te sluiten. Hoe? Door foto’s te publiceren van mensen die een boodschap tonen die uitdrukt waarom volgens hen ‘justitie een zaak is van iedereen’. De personeelsleden van de centrale autoriteit samenwerking met de internationale straftribunalen geven alvast het goede voorbeeld:

img

Links

Algemene informatie

Het Statuut van Rome, het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafgerechtshof, werd aangenomen te Rome op 17 juli 1998. Het ligt ten grondslag van het eerste onafhankelijk en permanent internationaal hof dat ermee is belast onderzoeken te voeren naar de meest ernstige internationaalrechtelijke misdaden, te weten genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en de misdaad van agressie, en de daders van dergelijke misdaden te vervolgen. Het is de opzet aldus te voorkomen dat dergelijke daden zouden worden gepleegd. In 2010 hebben de Staten die Partij zijn, tijdens de Herzieningsconferentie in Kampala, beslist om 17 juli uit te roepen tot de Dag van de internationale strafrechtspleging.