Vorige week heeft de Kamer op voorstel van minister van Justitie Stefaan De Clerck, in overleg met de actoren van de arbeidsgerechten, een wetsontwerp goedgekeurd dat de werklast voor de griffies in de procedure van de collectieve schuldenregeling aanzienlijk zal verminderen.

De collectieve schuldenregeling is een procedure die mensen met schulden toelaat via een afbetalingsregeling hun financiële toestand te herstellen.  De financiële crisis en de daarop volgende economische crisis hebben geleid tot een aanzienlijke stijging van het aantal aanvragen voor een collectieve schuldenregeling.

Specifiek in de procedure tot collectieve schuldenregeling is het zeer intensief gebruik van gerechtsbrieven voor oproepingen van partijen en kennisgevingen van rechterlijke beslissingen. De griffies van de arbeidsgerechten kenden een stijging van de werklast en de uitgaven, wat een snelle bijsturing noodzaakte.

Hiertoe is bepaald welke oproepingen en kennisgevingen binnen het kader van de collectieve schuldenregeling voortaan bij gewone of bij aangetekende brief kunnen gebeuren.

De nieuwe regeling zou moeten leiden tot een nationale gemiddelde werklastvermindering van 55 tot 60 % bij de verwerking van de collectieve schuldenregeling.

Op deze manier leidt een beperkte, maar doelgerichte ingreep in de procedure tot een significante werklastvermindering voor de griffies terwijl alle garanties op rechtzekerheid behouden blijven.