6 januari 2011

Minister van justitie Stefaan De Clerck neemt nota van de voorstellen die UNIZO formuleert naar aanleiding van de publicatie van de veiligheidsbarometer en bedankt haar voor de positieve suggesties.

Minister De Clerck onderlijnt dat nu reeds waardevolle instrumenten bestaan om de geschetste problematiek te verhelpen.

Hij verwijst terzake naar het mechanisme van de herstelbemiddeling (slachtoffer-daderbemiddeling) waarbij de partijen zelf, omkaderd door een neutrale bemiddelaar en parallel aan de gerechtelijke procedure, tot een regeling kunnen komen.

Hij verwijst ook naar het voorontwerp van wet om het systeem van minnelijke schikking te verruimen. Vandaag kan het parket een minnelijke schikking voorstellen wat betekent dat geen strafvordering volgt indien de dader de geldsom betaalt die het parket vraagt. Reeds lange tijd bepleit de minister een verruiming van dit mechanisme waarbij de minnelijke schikking ook tijdens het gerechtelijk onderzoek en de fase van de onderzoeksgerechten (Raadkamer en Kamer van Inbeschuldigingstelling) aangeboden kunnen worden. Deze verruiming zal ertoe bijdragen dat de minnelijke schikking in elke fase en binnen korte termijnen tot herstel of vergoeding kan leiden.

Voorts stelt minister De Clerck dat - zoals op veel andere terreinen - een goede samenwerking tussen lokale actoren en politie één van de belangrijkste voorwaarden tot succes is. Dit is in vele steden en gemeenten nu reeds het geval.

Enkele jaren terug is de wetgeving op de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd; zij lijkt niet de aangewezen methode voor deze problematiek. Het Nederlandse systeem verdient uiteraard verder onderzoek maar in geen geval mag een privé justitie ontwikkeld worden.