Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft, post factum, kennis genomen van de feiten die zich dit weekend in Vilvoorde hebben voorgedaan. Een 16-jarige jongeman verwondde er drie agenten, bracht de nacht in de cel door, en moest zaterdag vrijgelaten worden bij gebrek aan plaats in de jeugdinrichtingen. Minister De Clerck begrijpt de frustratie en ergernis van de korpschef van de zone Machelen-Vilvoorde en is het ook eens met zijn conclusies. De minister stuurt maandag iemand ter plaatse om uit eerste hand het verhaal te vernemen.

Eerder al, o.m. in Kuregem, werd de voorganger van De Clerck, Jo Vandeurzen, geconfronteerd met vrijlatingen van jongeren bij gebrek aan plaats in de jeugdinrichtingen. Er kwam een plan om op korte termijn extra plaatsen te creëren. Vanaf september van dit jaar komen er ruim respectievelijk 34 en 50 plaatsen bij in Tongeren en Saint-Hubert.

De minister wijst er op dat de daders van Vilvoorde weliswaar zijn vrijgelaten, maar niet buiten vervolging zijn gesteld en m.a.w. hun straf niet zullen ontlopen.

Stefaan De Clerck

Minister van Justitie