De informatie vanuitde beleidscel van Justitie over dit onderwerp was onvolledig en kon leiden tot onjuiste conclusies. Daarom wenst de minister navolgende aanvulling en verduidelijking te geven.

De gerechtskosten zijn voortdurend voorwerp van analyse en betere beheersing. Dit is mede de verantwoordelijkheid van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde (CRMO) waarmee de minister van Justitie een bijzonder protocol heeft afgesloten.

De problematiek van de kosten van telecommunicatie is bijzonder actueel in het dossier inzake de dataretentie (het bewaren van gegevens voor mogelijke politionele en gerechtelijke doeleinden) dat het voorwerp uitmaakt van een bijzondere wetgeving die dezer dagen besproken wordt met de verzamelde commissies van Kamer en Senaat. De komende week vinden hierover hoorzittingen plaats met de verschillende partners.

In dit debat komt de kostprijs van de bewaring en eventuele consultatie ongetwijfeld aan de orde. Die prijzen zijn sinds 2003 vastgesteld op een eerder relatief forfaitaire basis zonder dat dit noodzakelijk correspondeerde met de reële kosten. Thans hebben justitie en economie beslist dat in het overleg met de sector solide en objectieve mathematische gegevens de basis moeten vormen. Daarom heeft hetBIPT(Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) de opdracht gekregen om een voorbereidende studie te maken over de kostenfactoren. Gezien haar expertise en onafhankelijkheid als regulator is zij hiertoe de best geplaatste instantie. De studie wordt binnen de eerste weken verwacht.

Het is dus onjuist dat aan deze problematiek geen aandacht zou zijn besteed. De Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde zou de eerste moeten zijn om dit te weten.