Op voorstel van Vice- eerste Minister en Minister van Justitie en Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen, Vice- eerste Minister en Minister van Financiën en Institutionele Hervormingen Didier Reynders, en Minister van Ondernemen en Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne legt de Regering het parlement een wetsontwerp voor dat betere waarborgen wil inbouwen voor kwalitatief hoogstaande financiële informatie.

Ze willen zo het vertrouwen van het publiek in waarheidsgetrouwe en volledige financiële informatie vanwege ondernemingen versterken. Ondernemingen zullen voortaan in hun Raad van Bestuur een auditcomité moeten oprichten dat toeziet op de financiële verslaggeving van het bedrijf. Daarnaast wordt de onafhankelijkheid van een bestuurder versterkt door nieuwe criteria in het Wetboek van Vennootschappen die deze onafhankelijkheid definiëren. De nieuwe regeling werd samen met de Commissie voor Bank-,  Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en de Nationale Bank van België (NBB) uitgewerkt en geldt voor beursgenoteerde en financiële ondernemingen.

Auditcomité controleert financiële verslaggeving

De Regering heeft van de uitvoering van een Europese Richtlijn (Richtlijn 2006/43/EG) gebruik gemaakt om het vertrouwen in de beursgenoteerde en financiële ondernemingen te versterken. Deze ondernemingen zullen voortaan een auditcomité moeten oprichten in hun Raad van Bestuur, dat toeziet op de financiële verslaggeving en de doeltreffendheid van de interne controlesystemen en het risicobeheer van de vennootschap. Daarenboven moet het auditcomité de wettelijke controle van de jaarrekening opvolgen dit met inbegrip van de vragen en aanbevelingen van de bedrijfsrevisor die instaat voor de controle van de jaarrekening. Het auditcomité zal ook toezien op de onafhankelijkheid van de bedrijfsrevisor. Het zal daarbij met name letten op de bijkomende diensten (nevendiensten) door de revisor aan de vennootschap. Het auditcomité brengt regelmatig verslag uit bij de Raad van Bestuur over de uitoefening van zijn taken.

De revisor brengt op zijn beurt bij het auditcomité verslag uit over wat bij de uitoefening van de controle van de jaarrekeningen aan het licht is gekomen, en meer bepaald over ernstige tekortkomingen in de interne controle van de financiële verslaggeving. De revisor en het auditcomité overleggen ook over de onafhankelijkheid van de revisor en de eventuele bedreigingen hiervan.

Onafhankelijkheid van de bestuurder

Het auditcomité wordt opgericht in de schoot van de Raad van Bestuur en bestaat exclusief uit niet-uitvoerende leden. Minstens één bestuurder moet onafhankelijk zijn. Om die onafhankelijkheid te versterken heeft de Regering beslist de criteria in het Wetboek van Vennootschappen af te stemmen op een Europese Bekendmaking van 15 februari 2005. Hierdoor worden méér feitelijke situaties geviseerd die de onafhankelijkheid van de bestuurder in het gedrang kunnen brengen. Het auditcomité moet ook beschikken over de vereiste deskundigheid op het gebied van audit en boekhouding.

Voor de vereisten inzake deskundigheid en expertise voor financiële ondernemingen wordt een dubbele test ingevoerd: het onafhankelijke lid van het auditcomité moet onderlegd zijn op het gebied van boekhouding en audit. Tegelijk moet het auditcomité in zijn geheel deskundig zijn op het stuk van de specifieke activiteiten van de betrokken kredietinstelling en op het gebied van boekhouding en audit. Dit strookt met de circulaires die de CBFA ter zake heeft gepubliceerd.

College van  Censoren

Aangezien de NBB een genoteerde onderneming is moet ook zij een auditcomité oprichten. Omdat dit comité moet bestaan uit niet-uitvoerende bestuurders heeft de Regering ervoor gekozen om het te situeren binnen het College van Censoren. Gelijkaardige regels en bevoegdheden gelden voor het auditcomité binnen de NBB als voor de andere beursgenoteerde ondernemingen.

Benoeming en ontslag revisor

Het auditcomité wordt geresponsabiliseerd voor wat betreft de aanstelling en de hernieuwing van het mandaat van de revisor. Deze laatste wordt immers voortaan aangesteld, en zijn mandaat wordt vernieuwd, op voorstel van het auditcomité. Hierdoor wil de Regering het auditcomité een belangrijke verantwoordelijkheid geven in het externe toezicht op de financiële verslaggeving van de onderneming, bovenop de interne rol die het zal spelen.

Het Wetboek van Vennootschappen wordt gewijzigd zodat een verschil van mening over een boekhoudkundige verwerking of een controleprocedure op zich geen wettige reden voor ontslag vormt. Er wordt ook voorzien dat de publieke toezichtsorganen op het revisoraat automatisch op de hoogte worden gebracht van het ontslag van een revisor tijdens zijn mandaat.

 Administratieve vereenvoudiging

Tot slot worden ook de publicatie van een aantal lijsten van vergunningen (voor kredietinstellingen, verzekeringsmaatschappijen, instellingen voor collectieve beleggingen en beleggingsondernemingen) gemoderniseerd door deze voortaan te laten gebeuren via de website van de CBFA.

Inwerkingtreding

De bepalingen over de taken en de verantwoordelijkheden van het auditcomité zijn voor het eerst van toepassing op het eerste (volledige) boekjaar dat aanvangt na publicatie van deze wet in het Belgische Staatsblad. Door in de loop van het boekjaar nieuwe verplichtingen in te voeren, wordt vermeden dat de rechtszekerheid in het gedrang wordt gebracht. De nieuwe criteria voor de onafhankelijke bestuurder worden van toepassing op elke nieuw benoemde onafhankelijke bestuurder.

Ondernemingen worden uitgenodigd zich spoedig aan dit wettelijk initiatief aan te passen, aangezien de nieuwe wet prioritair door het parlement zal worden behandeld gelet op de Europese verplichtingen van ons land in deze materie.