De burgemeesters hebben vanuit hun dagdagelijkse ervaring en bezorgdheid zeer omstandig al hun bevindingen overgemaakt aan minister van Justitie Stefaan De Clerck en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

De belangrijkste conclusies van de vergadering zijn:

  • De hervorming van politie en de samenwerking met het Openbaar Ministerie worden algemeen als positief ervaren;
  • Een groot punt van bezorgdheid is de snelle beoordeling van alle criminele feiten. Vanuit die context zal onderzocht worden hoe mechanismen zoals snelrecht en gemeentelijke administratieve sancties beter en breder kunnen toegepast worden. Dit wordt op korte termijn besproken met het College van procureurs generaal;
  • Een ander belangrijk thema is de vraag naar effectieve uitvoering van straffen. De mogelijkheid van het elektronisch toezicht/huisarrest en alternatieve bestraffingen moeten op maximale capaciteit ingezet worden;
  • De burgemeesters vroegen ook bijzondere aandacht voor de problematiek van de vreemdelingen. Deze zeer vertakte materie zal meegenomen worden in de globale bespreking die thans binnen de regering aan de gang is.
  • De versnippering van een aantal bevoegdheden over het federale niveau en de gemeenschappen (bijvoorbeeld jeugd) bemoeilijkt een goede werking; de burgemeesters dringen aan op meer homogene bevoegdheidsverdeling.