BRUSSEL, 14/11/2013.- Joëlle Milquet, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Annemie Turtelboom, minister van Justitie en Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, hebben vandaag, donderdag 14 november 2013, op de ministerraad groen licht gekregen voor een nieuw middel in de strijd tegen schijnrelaties. Binnenkort zal de ambtenaar van de Burgerlijke Stand de informatie met betrekking tot het vermoeden van een schijnrelatie of een poging tot schijnrelatie kunnen vermelden in het bevolkingsregister, zodat deze toegankelijk wordt via het Rijksregister.

Annemie Turtelboom en Maggie De Block: “Daardoor zullen alle gemeenten kunnen nagaan of een persoon eerder al het voorwerp uitmaakte van een signalement in een andere gemeente wegens een mogelijke schijnrelatie. Wat meteen een eind maakt aan het fenomeen van de “shopping” tussen verschillende gemeenten.”

Op basis van een nieuw Koninklijk Besluit zullen de ambtenaren van de Burgerlijke Stand alle handelingen en beslissingen die ze genomen hebben vooraleer ze een huwelijk of wettelijke samenwoning afsluiten, waarvan vermoed wordt dat het gaat om een schijnrelatie in het bevolkingsregister moeten opnemen. Het doel is deze informatie toegankelijk te maken via het Rijksregister.

Op die manier zullen hun collega’s van andere gemeenten over informatie beschikken aan de hand waarvan ze kunnen weten of iemand eerder al geprobeerd heeft een schijnhuwelijk of een gelijkaardige wettelijke samenwoning te sluiten, maar die op een weigering van de ambtenaar van Burgerlijke Stand of van een andere gemeentelijke administratie is gebotst.

Bij een gerechtelijke onderzoek zal een parket ook meteen kunnen beschikken over alle beslissingen van de ambtenaren van Burgerlijke Stand, wat het onderzoek zou moeten vooruit helpen.

Momenteel melden niet alle gemeenten aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) of ze elementen hebben vastgesteld die kunnen wijzen op een eventuele schijnrelatie, hoewel deze maatregel is voorzien in een omzendbrief van 2005. Bovendien raadplegen niet alle ambtenaren van de Burgerlijke Stand de DVZ om na te gaan of er eerder al beslissingen getroffen zijn in verband met een vreemdeling in het kader van een eventuele schijnrelatie.

Het resultaat hiervan was, dat het tot nu toe in ons land mogelijk was om aan “shopping” te doen. Met andere woorden, als de ambtenaar van Burgerlijke Stand in gemeente A weigerde, dan probeerde de vreemdeling het huwelijk te laten voltrekken of de wettelijke samenwoning te laten registreren in een andere gemeente B of C.

Voortaan zullen deze nieuwe gegevens, zodra ze in bevolkingsregisters zijn opgenomen en ze toegankelijk zijn voor de ambtenaren van Burgerlijke Stand van alle gemeenten, zal het fenomeen van “shoppen” niet langer mogelijk zijn. De ambtenaar van Burgerlijke Stand van gemeente B zal meteen kunnen zien dat haar of zijn collega in gemeente A geweigerd heeft het huwelijk of de verklaring van wettelijke samenwoning te voltrekken.

De extra informatie die de ambtenaren van Burgerlijke stand zullen registreren, zijn:

  • de afgifte van het bericht van ontvangst wanneer aan het huwelijk een verblijfsrechtelijk voordeel verbonden is
  • de weigering van de opmaak van de akte van aangifte van het huwelijk
  • het uitstel van de voltrekking van het huwelijk of het uitstel van de melding van de verklaring van de wettelijke samenwoning
  • de weigering van de voltrekking van het huwelijk of van de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning

Als alles correct verloopt, kan de nieuwe maatregel nog voor het einde van het jaar ingaan.

Voor meer info

Els Cleemput

Woordvoerster staatssecretaris De Block

T 0475 29 28 77

Ingrid Van Daele

Woordvoerster minister Milquet

T 0470 320 262

Margaux Donckier

Woordvoerster minister Turtelboom

T 0478 32 47 97