De Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden en aan de Occasionele Redders ontving de eerste dossiers op 3 januari 2014

De Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden heeft begin dit jaar het allereerste verzoekschriftdossier ontvangen van een gezin dat slachtoffer was van Kim De Gelder en behandelt het op dit moment. De Commissie wacht op de indiening van de dossiers door de overige burgerlijke partijen.

Kim De Gelder bracht in januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Daarvoor had hij Elza Van Raemdonck uit Vrasene vermoord. Hij moest zich voor het Gentse hof van assisen verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen. Op 22 maart verklaarde de jury De Gelder schuldig én toerekeningsvatbaar. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Sinds 1 augustus 1985 kunnen slachtoffers van opzettelijke gewelddaden of hun verwanten de staat onder bepaalde voorwaarden om financiële hulp vragen. Vier van de slachtoffers van Kim De Gelder maakten tot op vandaag gebruik van deze mogelijkheid en richtten zich via hun advocaat tot de Commissie. Op 9 januari vroeg de Commissie de advocaat van de slachtoffers om het dossier te vervolledigen met enkele ontbrekende stukken om zo werk te kunnen maken van de uitbetaling.

De Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden en aan de Occasionele Redders

De Commissie onderzoekt de aanvragen voor financiële bijstand van slachtoffers van een opzettelijke gewelddaad of hun naasten. Daarnaast behandelt ze ook de aanvragen voor financiële bijstand van personen die vrijwillig hulp bieden aan slachtoffers of in geval van overlijden, hun rechthebbenden. De Commissie oordeelt zowel over de opportuniteit van de toekenning van hulp als over het bedrag ervan.

Meer info via de brochure 'Financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden'.

Contactpersoon

Woordvoerder Federale Overheidsdienst Justitie

Koen Peumans

T: 02 542 66 15

GSM: 0473 81 11 06

koen.peumans@just.fgov.be