Na de ontsnappingen uit het Brusselse justitiepaleis in januari 2009 werd een werkgroep opgericht om de veiligheidsproblematiek ten gronde door te lichten en oplossingen uit te werken. Deze werkgroep is samengesteld uit leden van de Regie der Gebouwen, de Federale Overheidsdienst Justitie, de Politie, het Veiligheidskorps, magistraten van de betrokken gerechtelijke diensten en advocaten van de Brusselse Balie en staat onder voorzitterschap van Jacques De Lentdecker, eerste advocaat-generaal bij het Hof van beroep te Brussel.

De werkgroep stelde adviesbureau Scope aan om de veiligheidsrisico’s van het justitiepaleis te analyseren. Het werkt voor rekening van de Regie der Gebouwen. Het eerste rapport werd neergelegd in juni 2009 en positief onthaald binnen de werkgroep. Minister Stefaan De Clerck heeft dit te gelegener tijd aan het Parlement meegedeeld.

Na de incidenten van de voorbije zomer heeft datzelfde bureau bijkomend onderzoek verricht, dat geleid heeft tot prioritisering in de geplande werken:

De eerste fase omvat de werken die op korte termijn uitgevoerd worden: een betere beveiliging (installeren van nieuwe poorten en deuren met badgesysteem) van het cellencomplex, het gedetineerdencircuit, de raadkamers en de Kamers van inbeschuldigingstelling. Dit dossier werd reeds half december vastgelegd door de Regie der Gebouwen voor een bedrag van 580.933 Euro. De aannemer zal in februari starten met deze beveiligingswerken die een vijftal maanden in beslag zullen nemen.

De tweede fase omvat beveiligingswerken die op middellange termijn zullen gerealiseerd worden. Door de hoge beveiliging van zes zittingszalen (met een volledig gescheiden gedetineerdencircuit) zal een beperkte “box-in-the-box” verwezenlijkt worden. De minister gaf op 23 december 2009 de opdracht om dit zo snel als mogelijk uit te voeren.

Intussen heeft het adviesbureau Scope een bijkomende opdracht gekregen over trajecten op langere termijn. Thans wordt onderzocht of een volledige “box-in-the-box” kan gerealiseerd worden. Uit een eerste studie blijkt dat dit ingrijpende werken met zich zal meebrengen. De werkgroep zal dit moeten evalueren op haalbaarheid, en dit mede in het kader van een toekomstvisie op lange termijn van het Brusselse justitiepaleis.

De plaatsing van de beveiligingscamera’s is gestart begin oktober 2009. Dit loopt zoals gepland en zij zullen in maart 2010 in werking zijn.

Stefaan De Clerck

Minister van Justitie