12 januari 2011

Minister van justitie Stefaan De Clerck gaf deze morgen in de commissie Justitie een toelichting bij de stand van zaken over de informatisering van justitie. Meer concreet zijn er voor 2011 zeven grote projecten in uitvoering:

1. Uniformisering en standaardisering software

Binnen justitie werken meer dan 20.000 computers verspreid over vele locaties. Op dit ogenblik functioneren verschillende softwaresystemen naar elkaar. Volgende maand start de uitrol van een uniforme software voor alle computers van justitie. Deze operatie moet tegen 2013 voltooid zijn.

2. Infrastructuur

Elke magistraat zal tegen februari 2011 beschikken over een eigen draagbare computer met toebehoren. De minister voorziet ook een uitbreiding van de videoconferentie (proefproject Antwerpen – Hasselt) naar alle Hoven van Beroep tegen eind dit jaar. De verbetering van netwerken, servers, datacenter, … is in volle uitvoering en zal eind 2012 voltooid zijn.

3. Cheops justitie

Het stappenplan Cheops moet leiden tot een degelijke informatica waardoor de werking van de rechterlijke organisatie beduidend efficiënter verloopt. Vandaag reeds beschikken alle vredegerechten over de nieuwe Mach applicatie. beschikken Deze nieuwe software zal midden dit jaar beschikbaar zijn in de politierechtbanken- en parketten en tegen eind dit jaar in de rechtbanken van koophandel, arbeidsauditoraten en de collectieve schuldenregeling. Onmiddellijk aansluitend zullen alle andere rechtbanken ook over deze nieuwe applicatie beschikken en zal het hele Cheops project afgewerkt zijn.

4. Elektronische procesvoering

Dit jaar zal start de volledige elektronische dossier en -procesvoering.

De collectieve schuldenregeling zal hierbij als pilootproject dienen. Tegen eind 2011 zullen alle nieuwe dossiers inzake collectieve schuldenregeling gedematerialiseerd zijn. Hierbij zullen verschillende nieuwe tools – die in volle ontwikkeling zijn - zoals Justscan, central printing, digitale archivering, … gekoppeld worden aan de Mach applicatie.

5. Creatie van databanken

Op 29 januari 2011 wordt het centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht en collectieve schuldenregeling operationeel. Deze databank geeft een nauwgezet beeld van alle beslagprocedures en collectieve schuldenregelingen. Deze elektronische databank biedt dus een oplossing voor het probleem van meervoudig beslag.

6. Elektronische communicatie met justitie

Vanaf dit jaar start een stelselmatige opbouw van de elektronische communicatie met justitie. Zo zal:

    • vanaf 29 januari 2011 de neerlegging van beslagberichten elektronisch gebeuren (zie hierboven);
    • het vanaf midden 2011 mogelijk zijn om een VZW elektronisch op te richten;
    • eind dit jaar de digitale neerlegging van procedurestukken door advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, ... mogelijk zijn door middel van elektronische postbussen bij de arrondissementele rechtbanken

    7. Samenwerkingsprotocol

    Nog deze maand ondertekenen de Federale Overheidsdienst Justitie, de Rechterlijke Orde (Zetel en Openbaar Ministerie) en de minister van Justitie een samenwerkingsprotocol. Hiermee onderschrijven alle partners het strategisch ICT plan 2012-2014.

    Met het ingezette ICT-traject wordt een belangrijke randvoorwaarde vervuld voor de hertekening van het gerechtelijk landschap.