Dinsdag 16 juni 2015, van 9u25 tot 17u20, Pacheco Center - Pachecolaan, 13 - 1000 Brussel

Inleiding door Minister van Justitie Koen Geens, die nadien ter beschikking is voor vragen (om 10u).

Ontvangst van de studiedag is vanaf 8u45, wat u ruimschots de tijd geeft om de organisatoren en sprekers te bevragen.

De aanstelling van een gerechtsdeskundige berust uitsluitend op de beslissing van de rechter. Een aantal uitzonderingen buiten beschouwing gelaten, dient de rechter zijn keuze niet te motiveren. Er bestaat geen verdere omkadering wat betreft de selectie van beëdigde vertalers en tolken. Hoewel het reeds geruime tijd geweten was dat voorwaarden voor deze drie categorieën van gespecialiseerde medewerkers ontbraken, viel er op het vlak van kwaliteitsgaranties geen opmerkelijke evolutie waar te nemen.

Om aan deze kritieken tegemoet te komen beoogt de wet van 10 april 2014 "een nationaal register voor gerechtsdeskundigen en een nationaal register voor beëdigde vertalers, tolken en vertalers-tolken” op te richten. Zij heeft tot doel functies van een bijhorende titel te voorzien, professionele vaardigheden en juridische kennis te garanderen, de evaluatie van de geregistreerde deskundigen te organiseren, …

Het zal nog een hele tijd duren vooraleer deze wet, die recentelijk gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad, in werking zal treden. Tijdens deze studiedag zullen het CEP en het NICC deze nieuwe wettekst toelichten en stilstaan bij de verwachtingen van de verschillende justitiële actoren (magistraten, politiepersoneel, advocaten en natuurlijk deskundigen, vertalers en tolken), zelfs van de FOD Justitie zelf.