Eind 2013 gaf Justitie het startschot aan een doorgedreven samenwerking tussen de gerechtelijke en administratieve autoriteiten van het departement. Het seminarie op 29 november leverde alvast een reeks concrete beslissingen op.

De top van Justitie zet duidelijk in op sterke interne partnerships om sleuteldossiers optimaal te beheren.

Strafuitvoering

Om straffen en maatregelen efficiënter uit te voeren, is er meer dynamisch en aangepast overleg nodig tussen de betrokken partijen. De directies van de justitiehuizen en gevangenissen verbinden er zich toe om die ambitie op korte termijn te vertalen naar de praktijk.

Justitiehuizen

De justitiehuizen verhuizen op termijn van de federale overheid naar het gemeenschapsniveau. Tijdens en na die ingrijpende verschuivingen, wil Justitie blijven waken op de dienstverlening. Continu overleg blijft daarbij onmisbaar. Enkel zo kunnen de justitiehuizen hun opdracht continu en integraal blijven uitvoeren.

Wetgeving

Om wetgeving beter af te stemmen op het terrein, willen het openbaar ministerie, de hoven en rechtbanken en de administratie de samenwerking opdrijven. Dat moet op korte termijn leiden naar nieuwe samenwerkingsstructuren.

Rechterlijke orde

De uitdagingen die gepaard gaan met de hervorming van justitie, wil de top op verschillende fronten aanpakken.

  • Vanaf januari 2014 krijgen het openbaar ministerie en de hoven en rechtbanken een vast zitje op het directiecomité, het hoogste beslissingsniveau van de FOD Justitie. Christian De Valckeneer, voorzitter van het College van procureurs-generaal en Lola Boeykens, voorzitter van het voorlopig College van Hoven en Rechtbanken zullen de rangen vervoegen.
  • Alle betrokken partijen zijn het ook eens over het programma dat de hervorming in goede banen moet leiden. Ze leggen daarbij prioritair de nadruk op:
    - het creëren van steundiensten voor de colleges
    - het opstellen van een lijst met projecten die nog in deze legislatuur op de planning staan
    - het concretiseren van de samenwerking tussen de FOD en de RO op het vlak van personeel, IT, …
  • Het programmamanagement van de hervorming is toevertrouwd aan Linda Van De Moortel. Vanuit die overkoepelende rol kan mevrouw Van De Moortel de grote lijnen van de hervorming nauwgezet opvolgen, contacten faciliteren en systematisch terugkoppelen naar alle betrokken partijen.

img
Groepsfoto

img
Linda Van De Moortel, programmamanager voor de hervorming van Justitie

img
Lola Boeykens, voorzitter van het voorlopig College van Hoven en Rechtbanken

img
Christian De Valckeneer, voorzitter van het College van procureurs-generaal