Het IACSSO, informatie- en adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties, heeft zijn tweejaarlijks verslag 2011-2012 gepubliceerd.

 

Dit verslag wordt conform de Wet van 2 juni 1998 tot oprichting van het centrum opgemaakt en aan de publieke overheden bezorgd.

Het verslag beschrijft de wijze waarop het Centrum haar informatie- en adviesopdracht heeft uitgevoerd.

De helft van de informatievragen gericht aan het Centrum over groeperingen met een levensbeschouwelijk of religieus doel komen van individuele burgers. Twintig procent van de aanvragen gericht aan het Centrum komen van overheden, hoofdzakelijk justitie en politie. Ten slotte worden er heel wat vragen gesteld vanuit het onderwijs en de media.

Voordat het Centrum kan starten met een evaluatie van de schadelijkheid, opent het Centrum een dossier over elke groepering die het onderwerp uitmaakt van een informatievraag van het publiek. Momenteel gaat het om meer dan 1250 dossiers, waarvan een aantal niet verder opgevolgd worden.

Op basis van deze vragen heeft het Centrum een goed overzicht van het fenomeen binnen ons land.

We kunnen de bevinding – die al enkele jaren duidelijk is – bevestigen dat twee onderwerpen de vragen van het publiek domineren: groeperingen die voortkomen uit het evangelisch protestantisme en groeperingen met een therapeutisch aanbod worden aangeduid door de aanvragers.

 

Het Centrum heeft in dit kader de brochure over de lichamelijke en geestelijke gezondheid aangepast en er de psychotherapeutische praktijken in opgenomen.

 

De nieuwe Raad van Bestuur van het Centrum heeft zich voorgenomen om in de toekomst, naast adviesverlening op verzoek van de overheden, ook op eigen initiatief adviezen te formuleren. De grote hoeveelheid informatie die aangeleverd wordt in de dagelijkse werking maakt het mogelijk om nieuwe tendensen vast te stellen en hieromtrent adviezen te formuleren. De eerste initiatieven werden hiervoor reeds genomen.

Het Centrum zal in de toekomst verder blijven werken als een onafhankelijke instelling, en dit in het bijzonder in haar contact met burgers en overheden. De huidige huisvesting van de kantoren, los van andere overheidsdiensten, benadrukt deze autonomie en zorgt voor een vlotte toegankelijkheid. De Raad van Bestuur hecht hier veel belang aan.

 

U kunt het verslag hier raadplegen : http://www.iacsso.be/publicaties.htm