Diverse samenlevingsaspecten hebben (on)rechtstreeks een impact op het veiligheid- en handhavingsbeleid en vallen onder bevoegdheden verspreid over de diverse bestuursniveaus.

Veiligheid is dus niet langer een zaak van de federale Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie alleen. Het federaal veiligheidsbeleid kan alleen succesvol zijn door de medewerking van gemeenschappen en gewesten. Het is bijgevolg belangrijk dat ook de regeringen van gemeenschappen en gewesten het veiligheidsbeleid in overleg mee aansturen.

De Conferentie heeft beslist om twee werkgroepen te installeren:

  • De eerste werkgroep zal een nieuwe kadernota uitwerken die haar basis moet vinden in een breed gedragen visie op veiligheid waarin de nadruk wordt gelegd op een integrale en geïntegreerde benadering van de problematiek. Door het betrekken van alle relevante bestuursniveaus kan de kadernota de basis vormen voor alle navolgende veiligheidsplannen.

  • De tweede werkgroep zal een meer effectief en efficiënt beleid inzake de strafuitvoering ontwikkelen, waar een transparante en nauwe samenwerking met de gemeenschappen en de gewesten is vereist. De werkzaamheden zullen zich baseren op de terugkoppeling van de gesprekken tussen de Minister van Justitie en de bevoegde overheden. De problematiek van de jeugddelinquentie zal tevens behandeld worden.

Met betrekking tot het actieplan van de regering inzake de gebeurtenissen in Brussel werd afgesproken om in overleg met de gemeenschappen en de gewesten de nodige acties te ontwikkelen en desgevallend op te volgen vanuit de Conferentie. De gezamenlijke opvolging van de bijzondere problematiek van de spijbelaars past in dit kader. Het Brussels gewest zal het initiatief nemen om zowel de federale regering als de beide gemeenschappen daartoe samen te brengen.

Inzake de federale detentiecentra voor minderjarigen voorziet het protocolakkoord van november 2008 tussen de gemeenschappen en de federale regering in een opvolgingsgroep. Deze zal aan de Conferentie een stand van zaken geven. Justitie neemt hiertoe het initiatief.

Alle voorgaande punten zullen worden opgevolgd in de volgende Interministeriële Conferentie veiligheids- en handhavingsbeleid van juni 2010.