Sinds vele jaren zijn de uitgaven voor de gerechtskosten in strafzaken hoger dan de beschikbare middelen voorzien in de begroting. Dit tekort is stijgend en structureel. Eén van de belangrijkste redenen is de sterke stijging van de kosten voor telecommunicatie die goed zijn voor 20 miljoen euro, wat neerkomt op ca 20% van de totale enveloppe gerechtskosten.

De tarieven voor telecommunicatie zijn sinds 2003 vastgesteld in een koninklijk besluit van 9 januari zonder dat dit noodzakelijk correspondeerde met de reële kosten. Daarom werd geopteerd dat het overleg met de sector deze keer gestoeld diende te zijn op solide en objectief mathematische gegevens.

In 2009 is overleg gestart om deze kost op een objectieve basis te herrekenen.

Een aangepast koninklijk besluit met verlaagde tarieven is gisteren gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe tarifiëring is gebaseerd op een nauwkeurige kostenanalyse gemaakt door het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT).

In een eerste tijd levert dit voor de telecommunicatie een onmiddellijke en recurrente kostenvermindering op van 6 miljoen euro op jaarbasis.

In een tweede tijd zijn bijkomende tariefaanpassingen mogelijk in functie van efficiëntieverbeteringen bij de telecomoperatoren en justitie. Een permanente werkgroep zal samen met de operatoren de kosten blijven opvolgen.