Via Videoconferentie verlopen grensoverschrijdende procedures vlotter en goedkoper. Dankzij dit systeem kan het Federaal Parket gemakkelijker optreden in zaken van internationaal humanitair recht, piraterij, terrorisme, grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit, enz. . Naast het Federaal Parket, zullen ook de lokale parketten en onderzoeksrechters het systeem kunnen gebruiken.

“Jaarlijks zijn er tal van rogatoire commissies die heel wat kosten met zich meebrengen”, aldus minister van Justitie Annemie Turtelboom. “Het gebruik van de videoconferencing, voor rogatoire commissies waarbij België verzoekende partij is, zal niet alleen tijdbesparend zijn voor de magistraten en de politiemensen maar zal ook zorgen voor een rationalisering van bepaalde verplaatsingen en een vermindering van de gerechtskosten.”

Europees project: Transnational Use of Videoconferencing

In februari 2011 stapte de FOD Justitie in het Europees project “Transnational Use of Videoconferencing – True-to-life Implementation”. Dit project had als doel om in het kader van grensoverschrijdende juridische procedures de uitwisseling van best practices tussen de deelnemende lidstaten te bewerkstelligen en het realiseren van meer installaties op het terrein in verschillende lidstaten. De andere deelnemende lidstaten waren Nederland, Tsjechië, Ierland, Letland, Roemenië en Slovenië.

De installatie van het videoconferencing- materiaal werd bijna volledig gesubsidieerd door de Europese Unie voor een totaal bedrag van 90 000 euro. Om te kunnen rekenen op deze Europese fondsen moest de installatie beantwoorden aan de “True-to-life”- criteria. Deze “True- to- life”- criteria hebben betrekking op een reeks factoren zoals oogcontact, synchronisatie tussen beeld en geluid, plaatsing van de camera’s, schermen, belichting, kleur, geluid, support, … . Deze criteria zijn cruciaal om de belangen van alle deelnemende personen te garanderen (beklaagde, getuige, rechter, advocaat, …). De kwaliteit van het beeld en het geluid moet bijvoorbeeld van dermate kwaliteit zijn dat de betrokken persoon een duidelijk en realistisch beeld heeft van wat er zich afspeelt op de andere locatie.

In de zoektocht naar een geschikte ruimte voor de installatie van dit project werd er zowel naar Gent (Hof van Beroep) als naar Brussel (Parket, Hof van Beroep en Federaal Parket) gekeken. Aangezien de focus in dit project vooral diende te liggen op het transnationale karakter van de videoconferencing viel de finale keuze op het Federaal Parket.

Voordelen van Videoconference

Het gebruik van de videoconferentie is voornamelijk handig in het kader van internationale gerechtelijke relaties en het realiseren van internationale rogatoire commissies. Videoconferenties kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in het kader van:

  • piraterij
  • misdrijven gepleegd door Belgische militairen in het buitenland
  • het verhoor op afstand van bedreigde getuigen of van in het buitenland verblijvende getuige of deskundige
  • ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht
  • internationale samenwerking: uitwisseling van informatie of organisatie van overlegmomenten  met bvb Eurojust en internationale rogatoire commissies
  • terrorisme en de zware grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit

De videoconference- installatie zal ook ter beschikking staan van alle parketten en rechtbanken van het land. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in het kader van:

  • een Belgisch parket dat een vergadering wenst te organiseren met een buitenlandse gerechtelijke instantie in het kader van een internationale  rogatoire commissie of voor een gegevensuitwisseling
  • het verhoor van een getuige, van een deskundige of van een verdachte die in het buitenland verblijft
  • een overleg tussen een parket en een buitenlandse politie instantie
  • het verhoor van een anonieme getuige

Videoconference in cijfers

De voordelen van deze installatie zijn vooral te zoeken in de tijdswinst en de kostenbesparing. In principe worden buitenlandse rogatoire commissies uitgevoerd doordat speurders en soms magistraten zich persoonlijk naar het buitenland begeven om daar aanwezig te zijn bij het verhoor van bvb. een verdachte of een getuige in een Belgische zaak. Door de videoconference in te schakelen wordt deze verplaatsing vermeden, met een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg, én een efficiënter gebruik van personele middelen. In 2010 bedroegen de kosten voor een 40- tal rogatoire commissies en Europese aanhoudingsmandaten  van het Federaal Parket meer dan 320.000 euro.

Sinds de installatie van het systeem op het Federaal Parket werd de videoconferentie reeds viermaal gebruikt in het kader van een internationale rogatoire commissie en eenmaal voor een overlegmoment met buitenlandse collega’s over een lopend dossier.

Dit verliep steeds zonder probleem.

Voor meer informatie

Margaux Donckier

Woordvoerder Turtelboom

0478 32 47 97 of margaux.donckier@just.fgov.be