BRUSSEL 02/07 (BELGA) = Werkplaatsen voor veroordeelden die een werkstraf uitvoeren, krijgen voortaan een kostenvergoeding van 50 euro per werkgestrafte. Dat meldt het directoraat-generaal Justitie van de federale overheidsdienst Justitie. De kostenvergoeding wordt geregeld via een ministerieel besluit van ontslagnemend minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Elk jaar worden bijna 10.000 personen veroordeeld tot het uitvoeren van een autonome werkstraf. Het gaat dan om veroordeelden die een werkstraf moeten uitvoeren binnen openbare diensten, vzw's of stichtingen, denk bijvoorbeeld aan kringwinkels, musea of bibliotheken.

Een ministerieel besluit van minister van Justitie Turtelboom voorziet nu dat de werkplaatsen een gedeeltelijke terugbetaling krijgen voor bepaalde kosten.

Martine Van Gierdeghom van het directoraat-generaal Justitiehuizen: "De werkplaatsen worden vanaf nu ondersteund in mogelijke kosten, zoals veiligheidsschoenen die een werkplaats moet voorzien voor een werkgestrafte, of een medische controle. De werkplaatsen moeten nu die kosten niet meer zelf dragen. We hopen dat we door die tegemoetkoming nog meer prestatieplaatsen kunnen vinden om werkgestraften hun werkstraf te laten verrichten."