Meer prestatieplaatsen realiseren dankzij optimalisatie informatie via nieuwe website

De nieuwe website over werkstraffen (www.werkstraf.be) wordt vandaag gelanceerd om al de betrokkenen nog beter te informeren, zodat meer organisaties en overheden een prestatieplaats aanbieden, en werkstraffen nog sneller kunnen worden uitgevoerd.

“De uitvoering van alle uitgesproken straffen is één van de prioriteiten van deze regering. Vandaag worden alle straffen boven de 6 maanden terug effectief uitgevoerd. Maar straffen betekent eveneens op maat straffen en hiervoor is strafdifferentiatie essentieel. De werkstraf is hiertoe een belangrijk en zinvol instrument en biedt een alternatief voor een gevangenisstraf en/of een boete. De straf bestaat dan uit een aantal uren onbezoldigd werk ten bate van de gemeenschap”, aldus Annemie Turtelboom.

De werkstraf

Elk jaar worden bijna 10.000 personen veroordeeld tot een aantal uren werkstraf, die minimum 20 en maximum 300 uren bedraagt (600 uren in geval van recidive). De veroordeelde moeten werken in openbare diensten, vzw’s of stichtingen, onder toezicht van de probatiecommissie. In 2013 werden er 951504 uren werkstraf uitgevoerd, goed voor bijna 40.000 volledige dagen.

De werkstraf is een nuttige straf die in, door en voor de samenleving wordt uitgevoerd. Het biedt de veroordeelden de mogelijkheid zich nuttig te voelen, waarden te ontdekken en opnieuw structuur te vinden. De straf wordt uitgevoerd bovenop het reguliere werk van de veroordeelde en dus in de vrije tijd waardoor het vaak ’s avonds en in het weekend wordt verricht.

Sinds 2012 worden werkstraffen, dankzij het wegwerken van de historische wachtlijsten bij de justitiehuizen, sneller uitgevoerd. De wachtlijsten voor alle alternatieve straffen (probatie, elektronisch toezicht en werkstraffen) werden met 86% verminderd, de wachtlijst specifiek voor de werkstraffen daalde eveneens met 86% (van 1820 dossiers in juli 2012 naar 261 dossiers in november 2013). Vandaag wordt een werkstraf door een justitie assistent behandeld binnen de 8 dagen.

“De voorbije 2 jaar heeft de regering sterk ingezet op een betere strafuitvoering. De gevangeniscapaciteit is toegenomen, criminele illegalen worden sneller teruggestuurd en de alternatieve straffen vormen terug een waardig alternatief. Dankzij het wegwerken van de wachtlijsten, kunnen straffen op maat worden gegeven, die snel en kordaat worden uitgevoerd”, aldus Annemie Turtelboom.


Wachtlijsten Werkstraf:

img

Nieuwe website

Het doel van de nieuwe website is de werkstraf zo bekend mogelijk te maken zodat de veroordeelde op de hoogte is dat hij deze straf kan krijgen, maar vooral dat alle potentiële partijen (de 589 gemeenten, de provinciale instanties en het maatschappelijk middenveld) weten welk potentieel beschikbaar is en tot wie zij zich dienen te richten om meer informatie te verkrijgen. De werkstraf is een uiterst succesvolle alternatieve straf  (80% van de werkstraffen worden tot een goed einde gebracht) die extra zichtbaarheid verdient.

De voordelen van deze website zijn divers:

  • Voor de veroordeelden:

De werkstraf kan aangevraagd worden door de verdachte tijdens de hoorzitting op de rechtbank. Wie kan een werkstraf vragen? Onder welke voorwaarden?

Bvb: Iemand heeft een diefstal gepleegd. Hij erkent de feiten, wenst de geleden schade te vergoeden maar zonder naar de gevangenis te gaan. Over welke alternatieven beschikt de verdachte?

  • Voor de magistraten en advocaten:

Zij kennen uiteraard de maatregel maar beschikken niet steeds over concrete en de meest recente informatie zoals bvb de stand van zaken mbt. de wachttijden, recidivecijfers ivm werkstraffen, wetenschappelijke studies mbt. alternatieve straffen, … zodat zij met kennis van zaken kunnen beslissen een werkstraf op te leggen/ te vragen.

  • Prestatieplaatsen:

De werkstraf is reeds goed gekend bij de meeste administraties (gemeentelijk, provinciaal, …) maar dankzij de website zullen bepaalde administraties ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Voor vzw’s en het maatschappelijk middenveld merken we echter dat de mogelijkheden verbonden aan de werkstraf nog te weinig of niet gekend zijn.   Nochtans biedt de tewerkstelling van een werkgestrafte een economisch voordeel voor de vereniging en een grote impact op de (re)socialisatie van de veroordeelde.

Bvb: veel vzw’s organiseren elke week activiteiten waarbij ze afhankelijk zijn van de goodwill van vrijwilligers, ook zij kunnen een beroep doen op werkgestraften.

Met deze website beogen we het aantal prestatieplaatsen sterk te vergroten om zodoende nog meer straffen in minder tijd te laten uitvoeren. 

Voor meer inlichtingen

Margaux Donckier

Woordvoerder Minister van Justitie Annemie Turtelboom

0478 32 47 97

Margaux.donckier@just.fgov.be

Meer details vindt u op de website over de werkstraf: www.werkstraf.be