De nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen treedt in werking vanaf 1 april 2009. De wet geeft alle bedrijven in moeilijkheden meer mogelijkheden om te overleven en flexibele oplossingen te zoeken bij tijdelijke problemen. Doordat de adviezen van de Raad van State snel zijn binnengekomen, verschijnt vandaag het K.B. dat de datum van inwerkingtreding vaststelt zodat de wet vanaf morgen kan toegepast worden.

We verwijzen hierna graag naar het persbericht van 25/03/09 naar aanleiding van de persconferentie over de wet op de continuïteit van de ondernemingen.

Zeer binnenkort treedt de wet van 31 januari 2009 over de continuïteit van de ondernemingen in voege. De wet is het resultaat van de hervorming van de wet op het gerechtelijk akkoord van 1997. Die gaf de ondernemingen een kader om moeilijke periodes te overbruggen. De vennootschap kreeg de mogelijkheid om zich te beschermen tegen schuldeisers en dat net lang genoeg om een herstelplan uit te werken. Maar de procedure bleek moeilijk en duur. De nieuwe wet is gebruiksvriendelijker: ze biedt bedrijven in moeilijkheden meer mogelijkheden om weerwerk te bieden tegen het faillissement en te overleven.

Zeg niet langer wet op het gerechtelijk akkoord…

Een onderneming moet niet meer kiezen tussen een gerechtelijk akkoord en een faillissement. Er zijn voortaan veel opties. Die gaan van zeer vrije systemen, zoals bijvoorbeeld de ondernemingsbemiddelaar, tot andere meer bindende systemen. De wet breekt met het negatieve imago van het gerechtelijk akkoord, dat al te vaak als de wachtkamer van het faillissement werd beschouwd.

… maar wet op de continuïteit van de ondernemingen.

Bedrijven in moeilijkheden hebben voortaan meer instrumenten om hun overleving te organiseren. Maar dat is niet de enige verbetering. De procedures werden vereenvoudigd en zijn goedkoper. Een noodlijdend bedrijf wordt voortaan bijgestaan door een gedelegeerd rechter. Een minnelijk akkoord kan makkelijker, en de wet voorziet een “ondernemingsbemiddelaar”, een tussenpersoon die de contacten faciliteert tussen de bedrijfsleider en diegenen die het lot van het bedrijf in handen hebben. Tot slot is er een alternatief voor het faillissement: de hele onderneming of een deel ervan kan worden overgedragen onder gerechtelijk gezag.

Philippe Lambrecht, secretaris generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen:

“ In de eerste twee maanden van dit jaar moest een vijfde meer bedrijven de handdoek in de ring gooien dan in dezelfde periode in 2008. Het VBO is dan ook zeer tevreden dat de wet op de continuïteit van de ondernemingen nu van kracht wordt. De modernisering en de verrijking van de wet zal de overlevingskansen van onze bedrijven gevoelig verhogen. De verruiming van de mogelijkheden die hen worden aangereikt zal ervoor zorgen dat meer bedrijfsleiders erin slagen hun bedrijf door deze moeilijke tijden te loodsen. Maar ook op langere termijn biedt de nieuwe wet een toegevoegde waarde voor de continuïteit van onze bedrijven en het vrijwaren van ons economisch weefsel. Het VBO wil dan ook de bedrijven zo goed mogelijk informeren over wat deze nieuwe wet precies inhoudt.”

Minister van Justitie Stefaan De Clerck: “De naam van de wet staat symbool voor het hele dossier: de continuïteit die ze beoogt voor de ondernemingen is het gevolg van de continuïteit in de werkgroep die op het kabinet van de twee vorige Ministers van Justitie werk heeft geleverd. Justitie is meer dan strafrecht en strafuitvoering, en deze wet maakt dit wel heel duidelijk. De wet bewijst dat ook Justitie als departement een belangrijke speler is die ondernemingen instrumenten aanreikt waarmee ze hun activiteiten kunnen voortzetten.”