De Wet van 8 juni 2006 houdende de regeling van economische en individuele activiteiten met wapens, in werking getreden op 9 juni 2006, stipuleert dat alle vuurwapens onderworpen zijn aan een vergunning. De wetgever heeft een amnestieperiode voorzien om zo de burgers toe te laten zich in regel te stellen. Deze periode eindigt op 31 oktober 2008.

Wie derhalve nog wapens bezit na 9 juni 2006, moet rekening houden met volgende hypothesen:

  1. U bent houder van een wapen waarvoor u een vergunning had vóór de inwerkingtreding van de Wet van 8 juni 2006 en deze vergunning werd u meer dan 5 jaar geleden afgeleverd: u dient een aanvraag in te dienen tot hernieuwing van deze vergunning bij de provinciale wapendienst en dit voor 1 november 2008 (de datum van de poststempel geldt als datum van verzending). Er moet worden opgemerkt dat alle wapens zijn opgenomen in het Centrale Wapenregister en dus zullen worden opgevolgd.
  2. U bent houder van een wapen dat nooit voorwerp van een vergunning heeft uitgemaakt voor het moest worden aangegeven: u dient een aanvraag tot vergunning in te dienen bij de provinciale wapendienst en dit vóór 1 november 2008 (de datum van de poststempel geldt datum van als verzending).
  3. U bezit een lang wapen dat voor de Wet van 8 juni 2006 vrij te koop was: u dient contact op te nemen met de lokale politie vóór 1 november 2008. Na deze datum zou u het wapen illegaal in uw bezit houden.
  4. U bent houder van een jachtvergunning en u bezit een lang wapen, bedoeld voor de jacht. U dient vóór 1 november 2008 contact op te nemen met de lokale politie. Er wordt u een NIEUW attest van registratie afgeleverd. Dit vervangt het attest dat u al in uw bezit heeft.
  5. U bent bijzonder wachter en u bezit een lang wapen dat u nodig heeft voor de uitoefening van uw beroep in de zin van het Veldwetboek: u dient vóór 1 november 2008 contact op te nemen met de lokale politie. Er zal u een NIEUW attest van registratie worden afgeleverd. Dit vervangt het attest dat u al in uw bezit heeft.
  6. U bent houder van een sportschutterslicentie en uw wapen is opgenomen in het Ministerieel besluit van 15 maart 2007: u dient contact op te nemen met de lokale politie die u een attest van registratie zal afleveren.

Verder is het steeds mogelijk om vrijwillig afstand te doen van uw wapen en het bij de politie af te geven.

Belangrijk is te onthouden dat wie een wapen aanschaft altijd contact moet opnemen met de provinciale wapendienst.

Jo Vandeurzen

Vice-premier, Minister van Justitie en Institutionele Hervormingen